BM Genel Sekreteri Guterres, İngiltere’nin Milton Keynes kentinde düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi’nde konuştu. Guterres, yapay zekanın ulaştığı hızın tahmin edilemez seviyelerde olduğunu ve yapay zeka kaynaklı risklerin çeşitli olduğunu kaydetti.

Guterres, yapay zekanın ulaştığı hızın tahmin edilemez seviyelerde olduğunu söyledi

“Gelecek, bugün gibi yavaş olmayacak.” diyen Guterres, yapay zekanın gelişimini takip etmenin giderek zorlaştığını belirtti. Guterres, “Yapay zeka hala gelişiyor ve yeni çözümler arıyor. Ancak bu çözümler insanların anlayabileceği ya da kontrol edebileceği seviyede değil.” dedi.

Guterres, yapay zekanın insanlık için büyük fırsatlar sunduğunu ancak aynı zamanda büyük tehlikeler de barındırdığını ifade etti. Guterres, “Yapay zeka savaşlara yol açabilir, insan haklarını ihlal edebilir, demokrasiyi tehdit edebilir ve işsizliği artırabilir.” diye konuştu.

Guterres, yapay zeka kaynaklı risklerin çeşitli olduğuna vurgu yaparak, yapay zeka yönetimi için oluşturulacak prensiplerin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve BM şartına uygun olması gerektiğini belirtti

Guterres, yapay zeka kaynaklı risklerin çeşitli olduğuna vurgu yaparak, bu riskleri önlemek için küresel bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Guterres, “Yapay zeka yönetimi için oluşturulacak prensiplerin hepsinin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve BM şartına uygun olması gerekir. Yapay zeka yönetimi için yeni prensiplere ihtiyacımız yok. Mevcut prensiplerimiz yeterli.” dedi.

Guterres, yapay zeka yönetimi için BM bünyesinde bir danışma kurulu oluşturduklarını ve bu kurulun yıl sonunda tavsiye kararları açıklayacağını bildirdi. Guterres, “Bu kararlar, yapay zeka yönetimi, bilimsel mutabakat sağlama, risk ve sınamaları değerlendirme konusunda yarar sağlayacak. BM bu alanda üzerine düşen rolü oynayacak.” dedi.

Guterres, yapay zekanın oluşturacağı eşitsizliğe dikkati çekerek, bunu değiştirmek için sistematik bir çabaya ihtiyaç olduğunu ifade etti

Guterres, yapay zekanın oluşturacağı eşitsizliğe dikkati çekerek, bunu değiştirmek için sistematik bir çabaya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Guterres, “Yapay zekaya hazırlık konusunda ilk 50 ülke arasında hiç Afrika ülkesi yok. Dünyanın en geri kalmış 25 ülkesinden 21’i Afrika’da.” diye konuştu.

Guterres, yapay zeka teknolojilerinin sınırlı ülke ve şirketin kontrolünde olduğuna dikkati çekerek, “Bunu değiştirmek için sistematik bir çabaya ihtiyacımız var. Yapay zeka teknolojilerinin faydalarını tüm insanlıkla paylaşmalıyız. Yapay zeka teknolojilerinin etik, güvenli ve adil olmasını sağlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA