Son yapılan araştırmalar, farelerin hayal gücüne sahip olabileceği fikrini öne sürüyor. Bu araştırma, farelerin sadece düşüncelerini kullanarak yollarını bulabildiklerini ve bunun kemirgenlerin soyut düşünce yeteneğine işaret ettiğini belirtiyor.

TBMM Onayladı! 100.000 TL ve Üzeri Borçlular Yaşadı TBMM Onayladı! 100.000 TL ve Üzeri Borçlular Yaşadı

Araştırma Detayları

ABD’deki Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde yapılan çalışmada, farelerin soyut olarak farklı yerlere ilişkin temsillerini esnek bir şekilde etkinleştirebildikleri ortaya konuldu. Bilim insanları, farelerin beyinlerine elektrotlar yerleştirerek ve sanal gerçeklik arenasında hareket ettirerek bu yeteneklerini inceledi.

Farelerin Sanal Gerçeklik Arenasındaki Yetenekleri

Fareler, sanal gerçeklik arenasında hamster çarkının üzerine yerleştirildi ve ekranda kendilerine gösterilen hedefe doğru koşmaları istendi. Farelerin hareketleri ve hamster çarkının dönüşüne bağlı olarak, farelerin sanal ortamdaki konumu gerçek zamanlı olarak güncellendi. Başarılı olduklarında ödül kazanan fareler, hedefin sanal ortamına taşındı. Bu deney, farelerin soyut olarak hedefe ulaşabilme becerilerini gösterdi.

Hipokampus ve Beyin İlişkisi

Araştırmacılar, beyindeki hipokampus bölgesinin, soyut düşünceleri ve daha önce keşfedilen ortamları gösteren bir tür zihinsel harita içerdiğine dair bulgular elde etti. Bu bölge, farelerin sadece beyin aktivitelerini kullanarak hedefe ulaşabildiğini ve hareketlerini planlayabildiklerini gösteriyor.

Araştırmanın Önemi

Fareler üzerinde yapılan bu çalışma, hayvanların beyinlerinin belirli nöronlarını kullanarak soyut düşünce yeteneğine sahip olabileceğini gösteriyor. Bu durum, insanlarla paylaşılan yeteneklerin bazılarını farelerin de sergileyebileceğini öne sürüyor.

Kaynak: Haber Merkezi