Batıda, göz önündeki kimseler ya da ortaya koydukları eserler kritik edilirken, sıkça başvurulan iki tabir var: Overrated ve underrated..

Overrated, gerektiğinden fazla değer verilen, kıymeti abartılan demek. Underrated ise bunun tersi oluyor. Yani değeri yeterince anlaşılamamış, hak ettiği takdiri görmemiş olan.

Altay’ın maçlarını TV’den izlerken, ne zaman kamera Yücel İldiz hocama odaklansa hatırıma underrated ifadesi geliyor.

Kendisiyle bir kez TSYD İzmir Şubesince düzenlenen Ege’de Yılın Spor Ödülleri töreninde sohbet etme şansı buldum. Denizlispor’u şampiyon yapan teknik direktör olarak “Ege’de Yılın Teknik Direktörü” ödülünü almak için törendeydi. Denizlispor’dan ayrılmıştı, o dönemde takım çalıştırmıyordu ancak konuşmasında iğneleyici göndermelerde bulunmak yerine başarının bir ekip işi olduğunu vurgulamayı tercih etti. Mütevazı ama vakur duruşu yalnızca futbol adamı değil bir gönül adamı olduğunu da gösteriyordu.

Altay’ın onunla anlaştığını duyduğumda çok sevindim. Bir ara işler kötü gidince Yücel hocaya fatura kesilir diye üzüldüm. Sezona son derece isabetli bir teknik adam tercihiyle başlayan Altay yönetimi, bunun karşılığını 16. hafta itibarıyla almış görünüyor. Son beş maçını galibiyetle tamamlayan Altay TFF 1. Lig’de liderlik koltuğuna oturdu.

Yücel İldiz’in kıymetinin yeterince teslim edilmediğini düşünmem boşuna değil. Yazması kolay, elde etmesi zor başarılarla dolu bir kartviziti var. Orduspor’da peş peşe 17 maç kazanarak bu alanda rekor kırmış. Eksik saymadıysam dört ayrı takımı (Orduspor, Karabükspor, Malatyaspor, Denizlispor) şampiyonluk hedefine ulaştırmış. Liderliğe yükselttiği Altay ile aynı başarıyı yakalaması durumunda erişilmesi zor bir unvanın sahibi olacak; 5 ayrı takımla şampiyonluk.. Bağırıp, çağırmadan, ortalığı ateşe vermeden... Hakemleri suçlamadan... Akıl oyunlarına, bahanelere başvurmadan...

Varsın imparator, kral ve benzeri sıfatlarla anılıyor olmasın.

Her yolu mübah sayarak elde ettikleri başarılarını, evrenin sırrını çözmüşcesine insanların gözüne sokan, kibir abidesi örneklere karşılık; centilmenliğin ve bilgeliğin sessiz gücü Yücel İldiz benim nazarımda. Yolun hep açık olsun hocam.