Türkiye, bu bayrama siyasi gerilim ve ekonomik zorluklarla giriyor. İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolar, meydanları, kampüsleri doldurmuş durumda. Ekonomik krizle birleşen öfke, bayramın ruhuna da gölge düşürdü. Protestolar devam ederken Merkez Bankası’nın döviz rezervi 19 Mart’tan bu yana 27 milyar dolar azaldı. 19 Mart’ta dolar 41 lirayı, gram altınsa 4 bin 11 lirayı görerek rekor kırdı. Türkiye’de bankaların Türk Lirası’nı korumak için 8 milyar dolar sattığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Rezervlerde belli bir kayıp oldu. Merkez Bankası gerekli bazı proaktif olarak birtakım aksiyonlar aldı” dedi

Kerem Genç Kopya

Bir yanda sokaklarda adalet talep eden binlerce insan, bir yanda bomboş kalan çarşı sokakları. Kasap önlerinde uzayan kuyruklar, fiyat tabelalarına bakan ama alışveriş yapamadan geçen insanlar, boş dükkânlar… Vatandaşlar fiyatlardan, satıcılar ise az yoğunluktan şikâyet etti. Şekerci esnafından baklavacılara kadar herkesin ortak söylemi aynı: İnsanlar artık bayramı unuttu, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi.

Whatsapp Image 2025 03 27 At 14.06.28 (1)

Avuçla şeker alma dönemi

Şeker satışı yapan Mustafa Çoban “Son üç güne girdik. Fiyatlarımız geçen seneyle aynı ancak henüz bir hareketlilik yok. Hafta sonu işlerin artmasını bekliyoruz. Şekerimiz, kolonyamız hazır. Bayrama göre hazırlık yaptık. Umarım beklentilerimiz boşa çıkmaz” dedi. Bir diğer esnaf Kerem Genç de “Geçen seneye göre çok durgun. Şeker bile almıyorlar. Kampanya yapmamıza rağmen bakıp bakıp gidiyorlar. Çocuklara, komşulara ikram etmek için bir avuç şeker alıp gidiyorlar. Protestoların da etkisi olmuştur, millet parasını harcamaya korkuyor.” Diye sitem etti.

Rüstem Karadeni̇z

Et almak için kuyrukta bekleyen emekli vatandaş Rüstem Karadeniz “4 bin lira ikramiye bekliyorduk, mecliste kaldı ödenmedi. Bayram öncesi et almak istedik. 1 kilo kıyma alacağım, kuyruktayım. Burası biraz daha ucuz. Başka şeylerden tasarruf edip bayram için yemeğimizi alıyoruz.”  Dedi. Bir diğer vatandaş Eser Kurt ise “Şu an sadece gıda alıyoruz. Eskisi gibi kıyafet alamıyoruz. Misafir gelirse diye ikramlıklar alıyoruz. Önceden 2 kilo aldığımızı şimdi yarım kilo alıyoruz. Baklava zaten hayal oldu.” dedi.

Saki̇n Kaya

İkramiye parasına bir tepsi baklava

Mecliste Kürtçe gerilimi Mecliste Kürtçe gerilimi

Baklavacı Sakin Kaya vatandaşın taneyle baklaya aldığını söyledi: “Mutlu insan yok. Keyif olmayınca alışveriş de olmuyor, bayram da. Ülke çıkılmaz bir hale döndü maalesef. Hepimiz aynı gemideyiz, çoğu insanın durumu farklı değil.  Kimsenin yüzü gülmüyor. Kadir Gecesi'nde normalde çok kalabalık olur ama bomboştu.

İnsanlar eskisi gibi tepsiyle baklava alamıyor. Artık tane tane alıyorlar. Evde yapmaya çalışıyorlar. Baklava kültürü de yavaş yavaş azalacak. Fıstıklı baklavanın kilosu bin lira. Bir tepsi baklava üç bin lira. Tam bayram ikramiyesi kadar. Bir yıllık ikramiyeni alıyorsun ama ancak bir tepsi baklava alabiliyorsun. Bir kilo baklava alan olursa "Hayırlı olsun" diyoruz artık. Ama turistlerde böyle bir sıkıntı yok. Turist geliyor, bir kilo baklava alıyor, elli birim ödüyor, gidiyor. Şu ana kadar hiç sipariş almadık. Bayrama iki gün kaldı. Normalde şimdiye kadar en az 60 tepsi sipariş almış olmamız gerekirdi.”

Kaynak: özge uyanık