Bayramlar, aile ve akrabalarla bir araya gelme zamanıdır. Ancak bu süre zarfında, bazı akrabaların soruları ve yorumları moral bozucu olabilir. İşte bu durumdan nasıl kaçınılabileceğine dair uzman önerileri

Akraba Zulmü: Bir Mini Rehber

“Çok kilo almışsın”, “Daha evlenmiyor musun?”, “Yaşınız geçti, evlenin”, “Çoluk çocuğa karışın”, “Yok mu birileri?”, “Ne kadar maaş alıyorsun?”, “Hiç aramıyorsun…” gibi sorulara maruz kalanlar, bayram ziyaretlerinde "akraba zulmü"nden nasıl korunabilir? İşte bu sorunun yanıtı…

Yale Duygusal Zekâ Merkezi’nden Tavsiyeler

Yale Duygusal Zekâ Merkezi’nin kurucu ortağı ve danışmanı Robin Stern, bayram ve tatil buluşmalarının bazen olumsuz aile dinamiklerini ortaya çıkarabileceğini belirtiyor. Stern, “Belki de hakkınızdaki düşünceleriyle sizi rahatsız eden ve bunları size söylemekten zevk alan bir akrabanız var” diyor.

Huzurlu Bir Bayram İçin Öneriler

Ailenizle huzur içinde bir gün geçirmeye çalışırken, kendinizi savunmak durumunda kalıyorsanız veya sürekli bir şeyleri yanlış yapma korkusu yaşıyorsanız, Stern’e göre ‘Gaslighting’ etkisinde olabilirsiniz. Peki, akrabalarla geçirilen bir bayram gününde huzurun kaçmaması için ne yapabiliriz?

1. Hislerinize Kulak Verin

Biri size düşünce biçiminizle veya nasıl biri olduğunuzla ilgili bir şeyler söylediğinde, bunun nahoş bir durum olup olmadığını değerlendirin. Kendinize biraz düşünme payı verin ve hislerinize kulak verin. Gerekli gördüğünüz takdirde hemen sınır koyun.

2. Vazgeçmeyi Tercih Edin

Bir iktidar mücadelesi olup olmadığını belirleyin. Diyaloğun nerede ana konudan uzaklaşıp suçlama veya utandırmaya dönmeye başladığına dikkat edin. Böyle olduğunda hemen tartışmadan çekilin. Kimsenin söylediklerini kontrol edemeyeceğinizi unutmayın. Ancak nasıl yanıt vereceğinizi seçebilir veya vermemeyi tercih edebilirsiniz.

'Dijital Çaylak' için son başvuru 18 Mayıs 'Dijital Çaylak' için son başvuru 18 Mayıs

3. Pozitif Kalmaya Gayret Edin

Bir akrabanız doğru karar vermediğinizi kabul etmenizi istediğinde, bunun nedenini anlamaya çalışın. Sizi seviyor ve gereğinden fazla risk aldığınızı düşündüğü için bunu yapıyor olabilir mi? Durumu yeniden değerlendirmek, onu daha pozitif bir ışık altında görmenize yardımcı olabilir.

4. Kötü Niyetli Yaklaşımlara Geçit Vermeyin

Kötü niyetli yaklaşımlara geçit vermeyin İçinde bir parça doğruluk payı olsa bile, sizi yaralamaya yönelik eleştirileri asla dinlemeyin. Toksik geldiği anda uzaklaşmak için izin isteyin. Dikkatinizi başka yöne çevirmek zor olsa bile, o anda farklı bir şey yapın. Bu size rahatlama ve hatta belki de güçlenme hissi verecek.

5. Proaktif olun

Sizi huzursuz eden kişiyle konuşmaya niyetliyseniz ona sohbet etmek için ne zaman müsait olduğunu sorun. En iyi zaman ortada dinleyicilerin olmadığı zamandır. Duygularınızı kontrol etme gücünüz olduğunu unutmayın. Derin nefesler alın, kendi kendinize moral konuşması yapın ve soğukkanlılığınızı koruyabildiğinizde iletişime geçin. 

6. Sınırlarınızı koruyun

Başlattığınız konuşmalara dikkat edin ve söz konusu akrabanızla kişisel sınırlar belirleyin. Bazen bu akrabanızın sizi ve olaylara bakış açınızı onaylamasına ihtiyaç duyduğunuzu hissedebilirsiniz. Son bir ipucu: Etrafınızı sizi yücelten ve yanında sevildiğinizi hissettiğiniz insanlarla çevreleyin” diyor.

Editör: Utku Çelik