Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Figen Akdemir, Türkiye Bilişim Derneği tarafından Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen “AB Yeşil Mutabakata Uyum Sürecinde Yeşil OSB’lerin Önemi” panelinde, BAYOSB’nin Yeşil OSB deneyimini paylaştı.

KOSGEB Eski Başkanı Hilmi Develi’nin yöneticiliğini yaptığı, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Erçin Güdücü ile Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. M. Özhan Kalaç’ın katıldığı panelde BAYOSB Bölge Müdürü Figen Akdemir de Yeşil OSB ile ilgili yaptıkları çalışmaları ve projeleri anlattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2017 yılında büyük ve köklü OSB’lerde yeşil dönüşüm başlattığını bu çerçevede yeni kurulan OSB’lerin de bu mantıkla kurulması gerektiğini Bakanlığa önerdiklerini ve kabul gördüğünü belirten BAYOSB Bölge Müdürü Figen Akdemir, bu şekilde BAYOSB olarak Yeşil OSB projelerine başladıklarını söyledi.

'Yeşil OSB yolculuğuna erken başladık'

BAYOSB’nin ilk kurulduğu 2008 yılından bu yana eko endüstriyel park düşüncesi ile yola çıktığını dile getiren Akdemir, sürdürülebilir büyümenin artık zorunluluk hale geldiği günümüzde doğayla dost bir kalkınmanın çok önemli olduğunu kaydetti. 

Yeşil OSB yolculuğunda önce İzmir Kalkınma Ajansı ile “BAYOSB Yeşil Yol Haritası” projesini hayata geçirdiklerini anlatan Akdemir şu bilgileri verdi: “Bu projede 5 katılımcılımızı da yanımıza aldık. Yağmur suyu hasadı, kompresörlerde ısı geri kazanımı, verimli elektrik motoru kullanımı, çatılara güneş enerji sistemleri başta olmak üzere birçok proje yer alıyordu. Proje sonunda firmalarımız çatılarına güneş enerji sistemleri kurdu. Yağmur suyu hasadını hayata geçirdi. Verimli elektrik motoru ve kompresörlerde ısı geri kazanımını yaptılar. Forkliftleri elektrikli hale geldi. Hem ticari hem de binek olarak elektrikli araç kullanımı arttı. Bu proje ile Yeşil OSB’ye anlamlı ve hızlı bir giriş yaptık” dedi.

OECD'den Türkiye raporu! OECD'den Türkiye raporu!

'GES projesi başladı, Yeşil İdari Bina yolda'

Dünya Bankası desteğiyle bölgelerine güneş enerji santrali ve elektrikli şarj istasyonunu ilk kuran OSB olacaklarını sonrasında da Yeşil İdari bina projelerini hayata geçireceklerini anlatan Akdemir, bölgedeki firmaların da çatılarını GES ile donattıklarını kaydetti. Bölgede üretim için başvuran yatırımcıları için de özel bir yazılım oluşturduklarını ve karbon ayak izi ve su ayak izlerini ölçerek, Yeşil OSB standartlarına uygun firmaların bölgelerinde üretimlerine izin verdiklerini vurgulayan Akdemir, tüm insanlık için doğayla dost, sürdürülebilir bir büyüme için herkesin bu alanda üzerine düşenlerini yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Panelde diğer konuşmacılar da özellikle Avrupa ülkeleri ile ticarete devam etmek isteyen firmaların AB Yeşil Mutabakat ilkelerine uyum sağlamalarının artık bir zorunluluk olduğuna dikkat çektiler.

Kaynak: BÜLTEN