Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomik gündemin ele alınacağı G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere bugün Brezilya’ya hareket etti. Şimşek’in Brezilya ziyaretinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da kendisine eşlik ediyor.

Brezilya’da Yoğun Temaslar

Bakan Şimşek ve Karahan, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan G20 toplantısına katılacaklar. Toplantıda, küresel ekonomik görünüm, finansal istikrar, dijital dönüşüm, iklim değişikliği, kalkınma ve sosyal politikalar gibi konular ele alınacak. Toplantıda ayrıca, G20 ülkelerinin ekonomik işbirliği ve koordinasyonu da değerlendirilecek.

Bakan Şimşek, G20 toplantısı kapsamında, Brezilya Hazine ve Maliye Bakanı Paulo Guedes, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Dünya Bankası Başkanı David Malpass, OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ve diğer G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Şimşek, Brezilya’daki temaslarını cuma günü tamamlayarak Türkiye’ye dönecek.

Brezilya Ekonomisi ve Türkiye İlişkileri

Brezilya, Latin Amerika’nın en büyük, dünyanın ise en büyük dokuzuncu ekonomisidir. 2020 yılında, Brezilya’nın nominal GSYİH’si 8,7 trilyon BRL, kişi başına GSYİH’si ise 40.688 BRL olarak gerçekleşmiştir. Brezilya, tarım, endüstri, hizmet ve madencilik gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren bir karma ekonomiye sahiptir. Brezilya, ayrıca, dünyanın en büyük petrol, demir cevheri, soya fasulyesi, kahve, şeker kamışı ve portakal suyu üreticisi ve ihracatçısıdır.

Brezilya, Türkiye’nin Latin Amerika’daki en önemli ticaret ortağıdır. 2020 yılında, Türkiye ile Brezilya arasındaki ikili ticaret hacmi 4,82 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin Brezilya’ya ihracatı 1 milyar ABD doları, ithalatı ise 3,82 milyar ABD doları olmuştur. Türkiye’nin Brezilya’ya ihracatında, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, karbonat, kabuklu meyveler, sebzeler, çimento, iplik, cam eşya, kauçuk lastikler, plastik eşya, baharat, macunlar, buzdolapları gibi mallar önemli bir paya sahiptir. Türkiye’nin Brezilya’dan ithalatında ise, demir cevheri, demir, odun hamuru, pamuk, canlı büyükbaş hayvan, kahve, soya fasulyesi, kurtarma gemisi, tütün, altın, helikopter, uçak, işlenmemiş kalay, hava pompaları gibi mallar öne çıkmaktadır.

Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi

Türkiye ve Brezilya arasında, ekonomik, ticari, siyasi, kültürel ve askeri alanlarda işbirliğini geliştirmek için çeşitli anlaşmalar ve mekanizmalar bulunmaktadır. Bu kapsamda, iki ülke arasında, Serbest Ticaret Anlaşması, Yatırım Anlaşması, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, Gümrük İşbirliği Anlaşması, Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması, Kültürel İşbirliği Anlaşması, Turizm İşbirliği Anlaşması, Eğitim İşbirliği Anlaşması, Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması, Nükleer Enerji İşbirliği Anlaşması gibi anlaşmalar imzalanmış veya müzakereleri devam etmektedir. Ayrıca, iki ülke arasında, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, Karma Ekonomik Komisyon, Askeri İşbirliği Komitesi, Kültürel İşbirliği Komisyonu, Bilim ve Teknoloji Komisyonu gibi mekanizmalar da kurulmuştur.

Kaynak: HABER MERKEZİ