Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'yı ekonomik olarak desteklemek için hassas tarım ürünleri dışında Ukrayna'dan ithal edilen bütün ürünlerdeki gümrük vergilerini 1 yıl daha askıya alma kararı aldı.

AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen bu karar ile Ukrayna'nın AB'ye ihracatına ilişkin ithalat vergileri ve kotalarının askıya alınması 5 Haziran 2025'e kadar uzatılacak.

AB Çiftçileri Tepkili

Ancak AB'nin bu kararı, Ukrayna'dan gelen ucuz ürünlere karşı öfkeli olan AB ülkelerindeki çiftçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle AB'nin sınır komşusu Polonya'da çiftçiler, Ukrayna sınırlarını kapatarak protesto gösterilerini sürdürüyor. Şubat ayından bu yana devam eden protestolar, ülkenin batısında Almanya sınırı da dahil olmak üzere genişletildi.

70 binden fazla Polonyalı çiftçi, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ve gıda ürünlerinin ithalatına karşı çıkarak, AB tarım politikalarına tepki gösteriyor. Protestocular, Varşova'ya giden yollar da dahil olmak üzere yaklaşık 600 farklı noktada barikat kurarak yolların trafiğe kapanmasına neden oldu.

Hamas: Gazze’nin Yönetiminde Tek Söz Sahibi Olma İddiasında Değiliz Hamas: Gazze’nin Yönetiminde Tek Söz Sahibi Olma İddiasında Değiliz

Polonya'daki çiftçiler, Ukrayna-Polonya sınırının kapatılmasını ve Polonya'nın AB'nin "Yeşil Mutabakat" programından çekilmesini talep ediyor.

Sadece Polonya Değil

Polonya'nın yanı sıra Çekya'nın Opava şehrinde de çiftçiler, AB tarım politikasını ve Çek hükümetinin siyasi kararlarını protesto etti. Son dönemde, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Macaristan ve Yunanistan olmak üzere birçok AB ülkesindeki çiftçiler, AB'nin tarım politikalarına tepki gösteriyor.

AB Zirvesi Gündemi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Ukrayna'ya mühimmat yardımının hızlandırılması, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması gibi konuların yanı sıra, genişleme, savunma, güvenlik ve tarım gibi çeşitli konuları görüşmek üzere bugün Brüksel'de bir araya geliyor.

AB liderleri, Avrupa genelindeki çiftçilerin protestolarını da ele alacak ve "adil rekabet ortamı sağlamaya" çalışacak. Ukrayna'dan ucuz tahıl ithalatı konusu da zirvede masaya yatırılacak.

Zirvenin ana gündem maddesi ise Ukrayna ve Gazze başta olmak üzere birliğin dış politikası olacak. Öte yandan Rus varlıklarının Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım sağlamak ve AB'nin savunma üretimini artırmak için kullanılması da zirvede ele alınacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ