Her yıl Muharrem ayında, İslam takvimine göre önemli bir yere sahip olan aşure günü kutlanır. Bu özel gün, Hicri yılbaşısı olarak kabul edilen ve Kur'an-ı Kerim'de kıymet verilen dört aydan biri olan Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir. Muharrem ayı, İslam dünyasında saygı ve anlam dolu bir döneme işaret eder. Peki, Aşure ayı 2023 ne zaman başlıyor ve bitiyor? Aşure günü hangi tarihte?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününde kutlanacak. Muharrem ayının bu özel günlerinde oruç tutmak, büyük faziletlerle dolu bir ibadettir.

MUHARREM AYI HANGİ NE ZAMAN?

Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023 tarihine denk gelmektedir ve bu özel gün, Hicri yılın ilk günü olarak kutlanmaktadır.

Hicret, Müslümanlar için önemli bir dönüm noktasıdır. Hz. Ömer'in halifeliği döneminde gerçekleşen bu olay, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

AŞURE DAĞITIMI NE KADAR SÜRER?

AŞURE DAĞITIMI NE KADAR SÜRER?

Aşure dağıtımı Muharrem ayının 10. günü başlıyor ve sonuna kadar devam ediyor.

AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETLERİ NELER?

AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETLERİ NELER?

Muharrem ayının onuncu günü "Aşure" olarak adlandırılır. Bazı âlimler, bu mübarek güne "Aşure günü" denilmesinin sebebini Muharrem'in 10'una denk gelmesi olarak açıklamışlardır. Zira "aşure" kelimesi Arapça'da 10 demektir.

Aşure gününde infakta bulunanlara ve itaatle ibadet edenlere Allah büyük sevaplar ihsan eder. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Her kim Aşure günü çoluk çocuğuna cömert davranırsa, Allahu Teâla senenin tamamında ona rızık genişliği verir."

Medine-i Münevvere'ye hicret ettiklerinde, Peygamber Efendimiz Yahudilerin Aşure gününde oruç tuttuklarını gözlemledi ve sordu: "Bu ne orucudur?"

Onlar da cevap verdiler: "Bugün büyük bir gündür. Bugün Allah'ın İsrailoğullarını Firavun'dan kurtardığı gündür. Musa (as), Allah'ın lütfuna şükür için oruç tutmuştur." Peygamber Efendimiz (sav) ise şu şekilde cevap verdi: "Biz Musa'ya sizden daha layığız." Ardından o gün oruç tuttu ve ashabına da oruç tutmalarını tavsiye etti.

Bu olayla birlikte Aşure orucu vacip hale geldi. Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Aşure orucu vacip olmaktan çıktı.

Kaynak: HABER MERKEZİ