Güneş sisteminin keşfi için NASA'nın Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) ve Avrupa Uzay Ajansı'nın CHEOPS Teleskobu kullanıldı.

Dünya'nın da içerisinde olduğu Samanyolu Galaksisinde yer alan bu güneş sistemi, gezegenimize 100 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Gezegen sistemindeki gezegenler:

  • HD 110067 b: En içteki gezegen. Güneş etrafındaki bir tam turunu 9 günde tamamlar.
  • HD 110067 c: İkinci en içteki gezegen. Güneş etrafındaki bir tam turunu 12 günde tamamlar.
  • HD 110067 d: Üçüncü en içteki gezegen. Güneş etrafındaki bir tam turunu 18 günde tamamlar.
  • HD 110067 e: Dördüncü en içteki gezegen. Güneş etrafındaki bir tam turunu 27 günde tamamlar.
  • HD 110067 f: Beşinci gezegen. Güneş etrafındaki bir tam turunu 54 günde tamamlar.

Gezegen sistemindeki gezegenlerin senkronize hareketi

Gezegen sisteminin en içteki gezegeni, ikinci en yakın komşusunun her iki yörüngesine karşılık üç yörünge tamamlıyor. Bu durumun ikinci ve üçüncü en yakın gezegenler ile üçüncü ve dördüncü en yakın gezegenler için de aynı olmasından dolayı gezegenlerin hepsi yörüngelerinde senkronize bir hareketle ilerliyor.

Gezegen sistemindeki gezegenlerin yaşama elverişliliği:

Araştırmacılar, gezegenlerin hiçbirinin sistemin güneşine yaşama elverişli bir uzaklıkta bulunmadığı için sistemde yaşam olmadığını tahmin ediyor.

Gezegen sistemindeki gezegenlerin sayısı

Sistemin merkezinde bulunan HD 110067 adlı güneşin başka gezegenleri olabileceğini düşünen araştırmacılar, şimdiye kadar keşfedilmiş gezegenlerin güneş etrafındaki bir tam turlarının 9 ile 54 gün arasında değiştiğini aktardı.

Gezegen sistemlerinin oluşumu ve senkronize hareket

Araştırmacılar, bizim güneş sistemimiz dahil tüm sistemlerin bu senkronize halde oluştuğunu ve sonrasında göktaşları gibi dış etmenler sonucu gezegenlerin hareketlerinin değiştiğini tahmin ederken, her 100 sistemden 1'inin senkronize hareketi koruduğunu kaydetti.

Ünlü fizikçi hayatını kaybetti Ünlü fizikçi hayatını kaybetti

Araştırmanın sonuçları ve önemi

Araştırmanın yazarlarından Enric Palle, senkronize hareket eden yakşalık 50 güneş sisteminin keşfedildiğini ancak hiçbirinin HD 110067 kadar çok gezegeni olmadığını belirtti.

Keşif sonuçları ve araştırmanın detayları Nature dergisinde yayımlandı.

Sonuç olarak, araştırmacılar tarafından Samanyolu Galaksisinde keşfedilen 6 gezegenin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi, bilim dünyasında heyecan yarattı. Keşif, gezegenlerin oluşumu ve gelişimi hakkında yeni bilgiler sunarken, yaşam arayışına da yeni ufuklar açıyor.

Kaynak: AA