Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz ve Dr. Abdurrahman Yurtaslan, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar konuştu. 
Prof. Dr. Halil Başar, halk sağlığı ve toplumun kanser konusunda bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, "Rahim ağzı kanseri, meme kanseri, kolorektal kanserler ve prostat kanserleri gibi alanlarda farkındalık oluşturmak gerekiyor. HPV virüsü rahim ağzı kanserlerinde yüzde 90'ın üzerinde etkili. Buna karşı korunma önlemleri ve aşılama çok önemli" dedi.

'HER YIL 600 BİN CİVARINDA YENİ VAKA OLUYOR'

Başar, rahim ağzı kanseri konusundaki verileri paylaşarak, "Her yıl dünyada 600 bin civarında yeni vaka oluyor. Bu vakaların yüzde 80'i az gelişmiş, orta düzeyde gelişmiş ülkelerde görülüyor. Ülkemizde ise kadın kanserleri içerisinde 9'uncu, 10'uncu sıralara kadar düşüyor" ifadelerini kullandı. HPV virüsünün rolüne dikkat çeken Başar, "HPV virüsü, kadınlarda rahim ağzı kanseri yaparken erkeklerde de penis kanseri ve anal kanserlere yol açabiliyor. Bu nedenle koruyucu önlem almak, aşılama ve farkındalık yaratmak önemli" diye konuştu.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz, Türkiye'deki serviks kanseri istatistiklerini paylaşarak, tarama programlarının etkin bir şekilde yürütüldüğünü ve dezavantajlı gruplara ulaşma çabalarının devam ettiğini belirtti. 
Prof. Dr. Halil Başar ve Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nden Doç. Dr. Ebru Atasever Akkaş'ın başkanlığını yaptığı panelde, serviks kanseri epidemiyolojisi, ulusal tarama programı ve HPV laboratuvarı çalışma sistemi gibi konular ele alındı. Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Kaynak: DHA