Nisan ayında Türkiye, Suriye, İran ve Rusya’nın dışişleri bakan yardımcıları Moskova’da bir araya gelecek. Toplantının ana konusu Ankara ile Şam arasındaki diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi olacak. Bir Türk yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, Suriye’deki durumun “3-4 Nisan’da Moskova’da yapılacak toplantıda” ele alınacağını belirtti.

Yetkili, bu toplantının bakanlar düzeyinde olmayacağını ve önemli kararların çıkmayacağını, normalleşme sürecinin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Şam yönetimine yakın kaynaklar ise Esad’ın Erdoğan’ın popülaritesine katkıda bulunmamak için Türkiye’deki seçimler öncesinde görüşmeyi düşünmediğini iddia etmişti.

Rusya onayladı

Rusya, aralık ayında Türkiye ve Suriye savunma bakanlarının katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yapmıştı. O tarihten bu yana dört ülke arasındaki görüşmeler Esad’ın diğer ortağı olan ve yakınlaşmayı destekleyen İran’ın da katılımıyla genişletildi. Mart ayında yapılması planlanan ancak ertelenen toplantının yeni tarihi nisan ayı başı olarak belirlendi.

İran ve Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklar Reuters’a verdikleri bilgide toplantının gerçekleşeceğini doğruladılar. Rus devlet haber ajansı RIA da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov’un açıklamasına dayanarak dört ülkenin dışişleri bakan yardımcılarının nisan ayında Moskova’da istişare edebileceklerini duyurdu.

Ankara ile Şam arasında Moskova’nın arabuluculuğunda normalleşme görüşmeleri devam ediyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmediği sürece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeyeceğini söylemişti.

Nisan ayında Moskova’da yapılacak toplantıda Türkiye, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddesi Ankara ile Şam arasındaki diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi olacak.

Tarihi düşmanlıktan yakınlaşmaya

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler tarihsel olarak gergin olmuştur. İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar arasında Hatay’ın 1939’da Türkiye’ye katılması, Güneydoğu Anadolu Projesi nedeniyle yaşanan su sorunu ve Suriye’nin PKK ve ASALA gibi terör örgütlerine destek vermesi sayılabilir.

İlişkiler 1998 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye tarafından sınır dışı edilmesinin ardından iyileşmeye başladı. 2009 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad arasında yapılan zirvede iki ülke arasında vize muafiyeti ve serbest ticaret anlaşması imzalandı.

Ancak 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden bozdu. Türkiye, Suriye muhalefetini destekledi ve sınırında milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptı. Suriye ise Türkiye’nin kuzeydeki Kürt gruplara karşı operasyonlarını kınadı ve Türkiye’yi işgalci olarak nitelendirdi.

Moskova’da yapılacak toplantının ardından, Erdoğan ve Esad’ın da bir araya gelmesi bekleniyor. Bu, iki liderin 2011’den bu yana ilk kez yüz yüze görüşmesi anlamına geliyor.

Editör: Kazim Bozkurt