Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile ücret artışı görüşmelerinin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından makinistlerin 6 günlük uyarı grevine gideceğini açıkladı. Bu son gelişme, son 3 ay içindeki dördüncü grev kararı olarak kayıtlara geçti.

Yeniden Anlaşmazlık: GDL'den Yeni Bir Uyarı Grevi

GDL tarafından yapılan açıklamada, işverenleri enflasyona karşı daha iyi ücret konusunda zorlamak amacıyla Alman Demiryollarında çalışan makinistlerin 6 günlük uyarı grevine gideceği belirtildi. Grev, yük trenlerinde yarın yerel saatle 18.00'de, yolcu trenlerinde ise 24 Ocak'ta saat 02.00'de başlayacak ve 29 Ocak saat 18.00'de sona erecek.

Çin’in FAST teleskobu, 5 milyar ışık yılı uzaklıkta 100 yeni galaksi keşfetti Çin’in FAST teleskobu, 5 milyar ışık yılı uzaklıkta 100 yeni galaksi keşfetti

Dördüncü Grev: Ücret Anlaşmazlığı Sürüyor

Bu uyarı grevi, Alman Demiryolları ile GDL arasındaki ücret anlaşmazlığına yönelik son 3 ay içinde gerçekleşen dördüncü grev olacak. GDL açıklamasında, Deutsche Bahn'ın teklifinin uyumsuzluk ve çatışma rotasını sürdürdüğü, uzlaşma isteğinden eser olmadığı belirtildi.

Grev Detayları ve Beklentiler

Makinistler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde 9 Ocak'ta 2 günlük ve 7 Aralık'ta 24 saatlik uyarı grevine gitmişti. GDL, maaşlarda aylık ortalama 550 avro zam talebinde bulunuyor ve aynı zamanda vardiyalı çalışanların haftalık çalışma saatlerinin 38 saatten 35 saate düşürülmesini istiyor.

Alman Demiryollarının Teklifi ve Ekonomik Zorluklar

Alman Demiryolları, ağustos ayından itibaren makinist maaşlarına ortalama yüzde 4,8'lik bir artış ve Nisan 2025'ten itibaren yüzde 5'lik bir artış önerdi. Ancak GDL, bu teklifi kabul etmedi. Ayrıca, Alman Demiryolları, çalışma saatlerindeki esnekliği artırarak iş gücü sıkıntısına çözüm getirmeye çalışıyor.

Alman Ekonomisinin Zorlukları ve Demiryolu Grevleri

Almanya'nın en büyük ekonomisi, zayıf makroekonomik veriler, yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve hükümete yönelik eleştirilerle karşı karşıya. Ülke çapındaki demiryolu grevleri, Almanya'nın ekonomik sorunlarına katkıda bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ