İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj

Akbelen Ormanı, Milas’a bağlı İkizköy Mahallesi’nde bulunuyor. Ormanın bir bölümü, Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayacak linyit madeni sahasının genişletilmesi için Limak ve İçtaş ortaklığındaki YK Enerji’ye tahsis edildi. Şirket, ormanı keserek maden ocağı açmak istiyor. Ancak köylüler, bu plana karşı çıkıyor.

Köylüler, maden ocağının yakınında 45 bine yakın zeytin ağacının olduğunu belirtiyor. Zeytinliklerle ilgili yönetmelikteki “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytin ağaçlarının bitkisel gelişimini engelleyecek kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmüne dikkat çekiyor. Köylüler, maden ocağı için dinamitle yapılan çalışmaların zeytinliklere zarar verdiğini, toz ve dumanın zeytinlerin kalitesini düşürdüğünü, patlamaların zeytinlerin dökülmesine neden olduğunu söylüyor.

Zeytin Kanunu kimlere işliyor?”

Köylüler, maden ocağı için dinamitle yapılan çalışmaları görüntüleyerek sosyal medyada paylaşıyor. Köylülerden Esra Işık, “Buradan gitmemiz için dinamitler patlatılırken biz yine de burada yaşamaya inat ediyoruz. Biz böyle nasıl yaşayabiliriz ya. Şurada evimiz var ya. Kaçıncı oldu biz sayamıyoruz artık. Arka arkaya dinamitler patlatılıyor. Her yer toz duman. Biz şu anda zeytinliklerimizdeyiz. Nerede bu Zeytin Kanunu nerede? Bu ülkede Zeytin Kanunu kimlere işliyor? Özel ve ayrıcalıklı birileri varsa biz de bilelim. Limak ve İçtaş’a işlemiyor bu Zeytin Kanunu” dedi.

Zeytin hasadına başlayan İkizköylü Nejla Işık ise şöyle konuştu: “Burnumuzun dibinde dinamit patlatılıyor. 5-6 kez patlatıldı, bir haftadır bu şekilde. Zeytin Kanunu’na göre 3 kilometre yakınında toz çıkaramaz deniliyor. Nerede kaldı Zeytin Kanunu nerede kaldı 3 kilometre. 500 metre yok burada patlattıkları yer. Biz bu zeytinleri kolay mı yetiştiriyoruz ya. Bu zenginlere mi işlemiyor bu kanun. Köylüden başka ezdikleri hiç kimse yok ya. Buranın ölüm fermanını veren her kimse iki cihanda ellerimiz yakasında olacak. Çiftçiye ‘sen üretme’ diyor. Elektrik daha önemli çünkü. Zeytinden, gıdadan, sudan elektrik daha önemli. ‘Kamu yararı’ diyorlar. Nerede kamu yararı? Halk sağlığını tehlikeye atmak mı kamu yararı?”

Maden ocağına karşı dava süreci

Köylüler, maden ocağı için verilen izinlere karşı yargıya başvurdu. Ancak mahkeme, üçüncü bilirkişi raporunun ardından yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Köylüler, karara itiraz ederek temyize gitti. Köylüler, maden ocağının hem doğal hem de kültürel mirasa zarar vereceğini, bölgedeki tarihi ve arkeolojik değerlerin korunması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ