Haber/ Sinan KESKİN

Seferihisar'da ağırlıklı olarak yazlık sitelerin bulunduğu Akarca mevkiinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 13 Nisan'da verdiği onayla yapılması planlanan balıkçı barınağı bölge sakinlerinin ve çevrecilerin tepkisine neden olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önemli fok yaşam alanları listesinde bulunmasına rağmen balıkçı barınağı yapılmak üzere harekete geçilen Akarca'da yaşayan halk ve çevreciler planın iptali için dava açtı. Avukat Şehrazat Mercan'a vekalet veren 123 Akarca sakini ve Doğa Sanat Felsefe Derneği, ÇED Gerekli Değildir kararının iptal edilmesini istiyor. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de davaya müdahil olacağını söyledi.

Barınak için uygun değil

Akarca Sivil İnisiyatif ve Hizmet Platformu Sözcüsü Hakan Tüte, bölge sakinleri olarak Seferihisar'da geçimini balıkçılıktan sağlayanlar için ihtiyaç duyulan bir barınağa karşı olmadıklarını ancak Akarca’nın barınak için uygun olmadığını ve bölge halkına sorulmadan karar verilesine tepki gösterdiklerini söyledi. Barınağın yapılacağı yerin, fokların yaşam alanında bulunmasına rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığı 4'üncü Bölge Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Şube Müdürlüğü'nün, proje için herhangi bir sakınca olmadığı görüşünü bildirdiğini hatırlatan Tüte, “Proje ile büyük balıkçı teknelerinin yanaşacağı alan, troller, TIR parkı, soğuk hava depoları, çekçek alanı, balık çiftliklerine lojistik destek yani kısaca endüstriyel balıkçılık alanı oluşturulacak. Bu proje Akarca’yı, denizimizi yaşanamayacak hale getirecek büyük bir balıkçı barınağı projesidir. Sahilimiz kirlenecek ve denize girecek yer bulamayacağız” dedi.

Yaşam alanının işgali


Huzurlu bir yaşam sürmek için Akarca'yı tercih eden, çoğunluğu emekli vatandaşlardan oluşan bölge halkının yok sayılarak karar alındığını dile getiren Tüte, “Biz Seferihisar'a balıkçı barınağı yapılmasına karşı değiliz. Bir barınak ihtiyacı varsa, ihtiyaç duyulan ölçülerde ve yerleşim yerleri dışında bir alana yapılabilir. Bizler barınağın yaşam alanımızı işgal eder şekilde yapılmasını istemiyoruz” diye konuştu. Balıkçı Barınakları Yönetmeliği ikinci bölüm 5. maddesinde, “Barınağın barınma alanı büyüklüğüne bağlı olarak yeterli büyüklükte kara alanına sahip bulunması şarttır” ibaresinin bulunduğunu hatırlatan Tüte, sözlerini şöyle noktaladı: “Denizde, yeterli karasal alan bulunmadığı için büyük bir bölüm doldurularak, 195 metre tali, toplamda 650 metre ana mendirek ve büyük balıkçı teknelerinin yanaşabileceği, 8x100 metrelik üç adet iskele yapılacak. Tekrar hatırlatmakta yarar var. Balıkçı barınağına karşı değiliz. Yer tespitinin doğru olmadığını savunuyoruz. ÇED Gerekli Değildir kararının verilmesi, bu yatırımdan yöre halkı için adeta olumsuz çevresel bir etkisi olmayacaktır anlamı çıkıyor.”

Belediye de istemiyor

Davaya müdahil olacaklarını dile getiren Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise, “Bu proje büyük gemilerin gelebileceği şekilde planlandı. O nedenle balık çiftliklerinin bu bölgeye kaydırılması amacı taşıdığını düşünüyoruz. Buradan balık çiftliklerine lojistik sağlayacaklarını tahmin ediyorum. Bu sahilden halkımız denize giriyor. Barınak denizimizi girilemeyecek hale getirecek” dedi.

Neler yapılacak?

Projeye göre; balıkçı barınağında dalgakıran, çekek yeri, rıhtım, balıkçı teknelerine hizmet verecek elektrik ve su tesisatı, fenerler yer alacak. Balıkların depolanacağı bir buzhane inşaatı yapılacak. Proje kapsamında yapılacak olan ana dalgakıranın boyu 650 metre, tali dalgakıran boyu 195 metre olacak. Büyük balıkçı teknelerinin yararlanabileceği 8x100 metre boyutunda 3 adet iskele ile 25 metre uzunluğunda bir çekek yapılması da planlandı. Yapılacak 3 adet iskeleden aynı anda maksimum 100 adet balıkçı teknesi yararlanacak. İnşaat tamamlandıktan sonra barınak Tarım ve Orman Bakanlığı'na devredilecek. Bakanlık da barınağı ilgili kooperatife veya yerel yönetime devredecek.