Kahramanmaraş merkezli depremler, 6 Şubat'ta meydana geldi ve en az 47 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu felaket, Türkiye'deki deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından deprem riski taşımayan yerleri paylaştı. Ercan'a göre, Batman Arap Kalkanı güneyinde yer alıyor ve hiç deprem yaşamadı. Diyarbakır'da deprem riski az olsa da, Lice ilçesi 1975'te M6,9 büyüklüğünde bir deprem yaşadı. Şanlıurfa'nın Bozova ve Harran ilçeleri, DAK ve ÖDK etkisi altındadır. Başkent odaklı M6,4'e kadar olan depremler ise 500 ila 1000 yılda bir meydana gelir ve tüm ilçeleri 3 ila 4. derece deprem bölgesindedir.

Bitlis ilinin ilçeleri 1. derece sarsım bölgesinde yer alır ve Kavakbaşı, KAK, VAN ve BBK (Bitlis Bindirme Kuşağı) depremlerinden etkilenir. Ahlat ve Tatvan ilçeleri ise Bitlis içinde M6,4 büyüklüğüne kadar sarsıntıları çok uzun aralıklarla üretir. Bölgedeki dağlık yapılar ise güvenlidir.

İçel ilinin Ecemiş ve Karaisalı ilçeleri, deprem riski taşıyan bölgeler arasındadır. Mersin, MS534'te 6,4 ve MS1532'de M5,7 büyüklüğünde depremler yaşamıştır. Adana'da ise DAK, ÖDK ve KDBK (Kıbrıs dalma batma kuşağında) bölgelerinde meydana gelebilecek depremler özellikle tarım alanlarını ve deniz kıyısındaki yapıları etkileyebilir.

Gaziantep'te ise deprem üreten yerler, MÖ131'de M5,7 ve MS128'de M6,4 büyüklüğünde olan Nurdağı ilçesinde yer almaktadır. Ancak bu bölgede M7,7 büyüklüğünde bir deprem olmadığı belirtiliyor. Gaziantep ve ilçeleri, 3. derece deprem riski taşıyor ancak BBK'nın (Bitlis Bindirme Kuşağı) ürettiği sarsıntı dalgaları da etkileyebilir.

Siirt ve Şırnak illeri ise BBK etkisi altındadır ve Hakkari ile Van'daki depremlerle sarsılır. Bölgenin en büyük depremi Pervari'de 1884'te M6,1 büyüklüğünde gerçekleşti ancak bölge güvenlidir.

Editör: Kazim Bozkurt