Fevzi Efe Sekitmez // İzmir Tabip Odası Başkanı Yüce Ayhan ve İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, Murat Çalık’ın sağlık durumuna dair tartışmalara yeni açıklamalarla katıldı. Ayhan, mevcut raporların yalnızca bulguların kronolojik sıralamasından ibaret olduğunu, sistematik ve kapsamlı bir değerlendirme yapılmadığını söyledi. Yılmaz ise raporun cezaevinde kalma hâlinin hastalık üzerinde yaratabileceği risklere dair hiçbir yanıt içermediğini belirterek, konunun adli tıpa taşınacağını açıkladı.

“RAPORLARDA KAPSAMLI DEĞERLENDİRME YOK”

İzmir Tabip Odası Başkanı Yüce Ayhan şu açıklamalarda bulundu:

“Murat Bey'in ciddi bir kilo kaybı hâlâ var. Tek bir noktadan bakıp lösemi nüksü ile ilgili araştırma yapmak, eksik değerlendirme olur. Sadece hematolojik bulgular temelinde bir tıbbi değerlendirme eksik olacaktır. Şehir Hastanesi’nden gelen rapor, istenen tetkiklerin değerlendirilmesi şeklinde oluşturulmuş. Bu ne demek; raporda yalnızca kronolojik bir sıralama var. ‘Bu bulundu, bu bulunmadı’ gibi... O yüzden şehir hastanesi sonuçlarıyla Murat Çalık’ın bir sağlık sorunu olmadığını söylemek doğru değil. Orada sadece kemik iliği biyopsi sonuçları ve laboratuvar tetkik sonuçları değerlendirme yapılıyor. Bir tıbbi değerlendirme yapılacaksa kapsamlı olmak zorunda. O yüzden bağımsız, alternatif tıbbi raporların önemini her zaman vurguluyoruz. Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı rapora göre hâlâ nedeni tespit edilmemiş bir kilo kaybı var. TTB bilimsel kurunda psikiyatri, onkoloji, adli tıp gibi çeşitli branşlardan hocalarımızla bir değerlendirme yaptık. Savcılığın istediği raporda bu tür bir heyet yorumu ve kapsamlı bakış açısı yok. Oysa sistematik bir yaklaşımla, kapsamlı bir rapor temelinde konuyu ele aldığımızda Murat Çalık'ın yargı sürecinde cezaevinde tutulması kendisi açısından bir sağlık tehditi oluşturduğu görülmektedir.

“HAYATİ RİSK SORUSU CEVAPSIZ KALDI”

İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz konuya ilişkin Murat Çalık’ın avukatlarından aldığı bilgileri değerlendirdi. Yılmaz, “Murat Çalık’ın avukatlarının aktardığına göre, verilen rapor herhangi bir sonuca varacak nitelikte değil. Savcılığın sorduğu soru, cezaevinde kalma hâlinin hastalığın yeniden nüks etmesine yol açıp açmayacağına ilişkindi. Ancak raporda bu soruya yanıt verilmemiştir. Hastalığın geçmişten bugüne seyrinin özetlendiği, yalnızca ‘bunlar vardır’ gibi bir rapor hazırlanmış. Murat Çalık’ın avukatları konuyu adli tıpa götürecek” diye konuştu.

Bodrum’da ‘Sağlığa Kulaç At’ etkinliği renkli görüntülere sahne oldu
Bodrum’da ‘Sağlığa Kulaç At’ etkinliği renkli görüntülere sahne oldu
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Fevzi Efe Sekitmez