Spotify’da yazılım geliştiriciler kod yazmıyor mu?
Spotify’da yazılım geliştiriciler kod yazmıyor mu?
İçeriği Görüntüle

Yeni düzenlemeye göre, Avrupa pazarında faaliyet gösteren teknoloji şirketleri, yapay zekâ tarafından üretilen belirli içerikleri açık biçimde işaretlemek zorunda olacak.

Kurallar, yalnızca görsellerin üzerine konulan basit ibareleri değil; dosya verisine işlenen dijital filigranları ve teknik etiketleme yöntemlerini de kapsıyor. Böylece bir içeriğin insan üretimi mi yoksa yapay zekâ tarafından mı oluşturulduğu platformlar ve doğrulama sistemleri tarafından tespit edilebilecek.

Düzenleme özellikle kamuoyunu yanıltma potansiyeli bulunan içeriklere odaklanıyor. Deepfake videolar, fotogerçekçi yapay zekâ görselleri ve bilgilendirme amaçlı yayımlanan yapay zekâ metinleri şeffaflık yükümlülüğü kapsamına giriyor.

AB mevzuatına göre kurallara uymayan şirketler için yüksek para cezaları öngörülüyor. Yetkililer, düzenlemenin inovasyonu engellemek için değil, yapay zekâya duyulan toplumsal güveni artırmak amacıyla hazırlandığını vurguluyor.

Yasa, 2024’te yürürlüğe giren EU AI Act’in kademeli uygulama takvimi doğrultusunda devreye alınırken, şeffaflık kurallarının 2026 itibarıyla tam kapsamlı biçimde uygulanması planlanıyor.

Muhabir: Emin Can Özen