Haber/ EMİN SARI

2013 Yılında Van’da kurulan ve ağırlıklı olarak Kürtçe kitaplar yayınlayan Sitav Yayınevi aradan geçen 8 yıldan sonra karşılaştığı tüm zorluklara rağmen halen Kürtçe kitap yayınlamaya devam ediyor.

Kürtçe yazılmış 2 kitabı, bir Kürtçe Türkçe, Türkçe Kürtçe sözlük, bir Kürtçe Konuşma Kılavuzu, bir Üç Dilli Konuşma Kılavuzu (Soran, Kurmanci, Türkçe, Farsça) ve çocuklar için Kürtçe Görsel eğitim Kartları olmak üzere toplamda 6 eseri bulunan yazar Kahir Bateyi kendi 6 kitabıyla kitabı birlikte şimdiye kadar 176 Kürtçe kitap çıkartarak, tüm olumsuz koşullara rağmen ısrarla Kürtçe kitaplar yayınlamaya devam ediyor.

Sitav Yayınevi’nin 8 yıllık yayıncılık serüveninde birçok zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Kahir Bateyi konuyla ilgili şunları söylüyor: “Kürt dili dünyanın en eski ve en zengin dillerinden. Kürtçe çok zengin ve çok şirin bir dil olmasına rağmen, eğitim dili olmadığı ve asimilasyona uğramasından dolayı hak ettiği ilgiyi görmemekte. Giderek Kürtçe kullanımı zayıflıyor, eriyor. Özellikle de yeni nesil içinde Kürtçe çok hızlı bir şekilde etkinliğini kaybetmekte. Kürtçe'ye karşı bir duyarsızlık var. Bu duyarsızlık da Kürtçe'yi toplum içinde, özellikle de yeni nesil içinde yok olmaya götürüyor. Siyasetçilerin ideolojileri, inançları Kürtçenin önünde. Ne zaman ki Kürt çevreleri, cemaatleri, kurumları Kürtçe'nin önemini, varlığını ideolojilerinin önüne, inançlarının önüne koyarsa, o zaman mevcut durumu olumlu yönde değişir.”

8 Yılda neler yaşandı

Sitav Yayınları Kürtçeye ve Kürtçe kitaplara karşı olan ilgisizliğin yanında, ekonomik sorunlar ve başka birçok sorunla da mücadele ediyor. Şimdiye kadar biri Türkçe olmak üzere toplam 4 kitabı toplatılan yayınevine, başka bir kitaptan dolayı da 33 bin TL para cezası verildi. Yayınevi şimdi boğuşmak zorunda olduğu diğer ekonomik sorunların yanında, bu para cezasını taksitlerle ödemeye çalışıyor.

Tüm bu yaşananlara rağmen yayınevi, son yıllarda Kürtçe'ye çok önemli eserler kazandırdı. Geride bıraktığımız yıl içinde basımı gerçekleştirilen 50 bin Kürtçe Atasözünü bir araya toplayan; “Gotınên Peşîyan” adlı 4 ciltlik ve 5000 sayfalık ansiklopedik çalışma kamuoyunda çok büyük ilgi gördü. Bu önemli çalışmadan hemen sonra yakın zamanda Yezidilik üzerine iki kitap çalışması da yayınlanan Sitav Yayınları’nın sahibi Kahır Bateyi, önümüzdeki günlerde sürpriz yeni kitap çalışmalarının haberini verdi.

Okur kitlesi denizde damla

Sitav Yayınları’nın sahibi Kahır Bateyi, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, şöyle devam etti; “İşte biz de tüm bu olumsuz ortamda Kürtçe yayıncılık yapıyoruz. Başta Kürtçe öğrenme kitapları, folklor, sözlükler olmak üzere onlarca değerli eser yayınlamamıza rağmen gereken karşılığı göremiyoruz. Özellikle de siyasi çevrelerden hiç ama hiç göremiyoruz. Belirli bir Kürtçe okuru var. Ama bu okur kitlesi maalesef çok az. Kürt nüfusunu göz önüne aldığınızda bu okur kitlesi denizde bir damla gibidir. Biz her şeye rağmen Kürtçe de ısrar ediyoruz ve edeceğiz. Şirin Kürtçemize en değerli eserleri katacağız. Az da olsa Kürtçe okur kitlemize en değerli eserleri sunacağız ve önümüzdeki süreçte sürpriz birkaç eseri okurlarımızla paylaşacağız” dedi.