Okul servisinden geçimini sağlayan servis şoförleri, dünyada etkisini göstermeye devam eden Covid19 salgınının mağdurlarından biri oldu. Dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten şoförler, servisçiler odasından ya da devletten destek göremediklerini, seslerini duyuramadıklarını söylediler. 

İzmir Servisçiler Odası verilerine göre, pandemi sürecinde, İzmir’de 6 bin 500 servis şoföründen 3 bini işsiz kaldı. İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, yaklaşık yedi aydır işsiz kalan şoförlerin çok zor durumda olduklarını, ailelerine bakamadıklarını dile getirdi. Bostancı, konuyla ilgili devletten esnaf kefalet borçlarının ötelenmesini, hibe desteği verilmesini, sigorta ve bandrol ödemelerinin ertelenmesinin talep edildiğini ancak cevap alamadıklarını ifade etti.

“Sesimizi duyan yok”

İşlerini kaybeden ve geçimini sağlayamayan şoförler ise yetkililere tepkili. Dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten şoförler, servisçiler odasından ya da devletten destek göremediklerini, seslerini duyuramadıklarını ifade ettiler.

Pandemi sürecinde alınan önlemler kapsamında personel taşımacılığı ve okul servisi faaliyetleri durma noktasına geldi. Başka gelir kaynağı olmayan servis şoförleri destek bekliyor.

“Yeni dönemde servis hizmeti veremeyeceğiz”

Alınan önlemler kapsamında servisler artık koltuk sayısının yarısı kadar öğrenci taşıyabilecek. Normal şartlarda alabilecekleri ücretin yarısını kazanabileceklerini belirten şoförler, 2020/2021 eğitim öğretim yılında okullar tekrar açılsa bile servis hizmetine devam edemeyeceklerini söylediler. Koşullar böyleyken kar etmek yerine zarar edeceklerini vurguladılar. Servis ücretleri artarsa da velilerin tepki göstereceğini, pandeminin yarattığı ekonomik krizin velileri de etkilediğini düşünüyorlar.

Mağdur olan esnaf “Altı aydır işsiziz, ailemizin geçimini bile sağlamakta zorlanıyoruz. Mesleğe devam edebilmek için desteğe ihtiyacımız var. Mazot ve vergi indirimi, borçlarımızın ertelenmesi gibi konularda yetkililerden yardım bekliyoruz.” dedi.