Haber/ Onur TUNGUT

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, birçok sektör gibi turizmi de olumsuz etkiledi. Pandeminin olumsuz etkilerini yaklaşık 1.5 yıldır yaşayan turizm sektörüne bir darbe de Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan orman yangınları vurdu. Koronavirüs vaka sayılarının artması ve olumsuz hava koşulları nedeniyle, turizmciler tatil sezonunu ancak Temmuz ayında açabildi. Uzun bir aradan sonra oteller ve sahiller tekrar doldu. Kurban Bayramı'nda özellikle Ege Bölgesi’ndeki oteller yüzde 100 doluluğa ulaştı. Rahat bir nefes alan turizm sektörünü, bu kez de Manavgat, Marmaris, Milas başta olmak üzere, bu bölgelerde çıkan ve günlerce kontrol altına alınamayan orman yangınları vurdu.

Orman yangınlarından etkilenen turizm bölgelerinde tatil yapanların sayısında yüzde 20’lere varan bir düşüş yaşandı. Yangın nedeniyle morali bozulan tatilciler, rezervasyonlarını iptal etti. Bunun yanı sıra bölgede tatil yaptığı sırada yangınlara şahit olan tatilciler de ormanlar kül olurken vicdani olarak tatil yapamayacaklarını düşünerek, apar topar turizm bölgelerini terk etti. Turizm sektörü temsilcileri ise yangınların ardından yaraların hızlı bir şekilde sarılmaya çalışıldığını belirterek, tatilcileri tekrar Akdeniz ve Ege’deki tatil beldelerine davet etti. Tatilcilerin verebileceği en büyük desteğin, tekrar bölgeye gelmeleri olduğunu belirten turizmciler, böylece turizmden para kazanıp, evine ekmek götüren birçok kişinin ekonomik olarak ayakta kalacağını söyledi.

SEZON BİTMEYECEK

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Dengiz, orman yangınlarından en çok etkilenen yerlerin başında gelen Bodrum’da turizm sezonunun bitmeyeceğini söyledi. Dengiz, “Bugünleri hızlı bir şekilde atlatacağız. Dört aylık olarak öngörülen turizm sezonu Bodrum’da hiç bitmeyecek. Yangınla birlikte rezervasyonlarda yüzde 10 ile 20 arasında bir düşüş söz konusu. Rezervasyon iptalleri gerçekleşiyor. Yangınla birlikte Bodrum merkezde trafik, elektrik ve su sıkıntı yaşandığıyla ilgili sosyal medyada bilgi kirliliği oldu. Böyle bir durum söz konusu değil. Herkesi tatil için bölgeye bekliyoruz” dedi. BODER Genel Sekreteri Yiğit Girgin ise, “Orman yangınları sırasındaki bilgi kirliliği nedeniyle yaşanan rezervasyon iptallerinin önüne geçtik. Bölgede hayat normale döndü. Yerli turistlerden tek isteğimiz tatillerini iptal etmemeleri” diye konuştu.

TATİL DEVAM ETMELİ

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler de, geçen yıl pandemi nedeniyle zor bir yıl yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’ye yaz sezonunda 50’ye yakın ülkeden yabancı turist geliyor. Ancak pandemi nedeniyle yabancı turistler gelemedi. Böylece sektör iç pazara döndü. Zaten karamsar olan sektör daha da karamsar hale geldi. Yangınlar ise durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Özellikle Akdeniz ve Güney Ege’de çıkan orman yangınları nedeniyle, vatandaşlar tatillerini yarıda kesti. Kimi rezervasyonlarını iptal etti. Kimi de tatilinin rotasını Kuzey Ege’ye çevirdi. Turizmciler olarak ‘Yanan bölgelere tatile gidin’ diyoruz. Bir odanın satılması en az 60’a yakın sektöre olumlu yönde katkı sağlıyor. Halkımızın bölgeye destekleri, orada tatil yapmasıyla olacaktır.”

Yangın huzuru kaçırdı

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Demir, “Tatil yapanlar, ormanlar yanarken vicdani olarak rahatsız oldu. İnsanlar tatillerine devam etse bile tek gündem orman yangınları. Zaman sinerji zamanı. Kenetlenmeliyiz ve yanan bölgelerde tatile gitmeliyiz. Sezonun bitmesine bir ay var. Sonrasında turizmden geçimini sağlayan halk, zor günler geçirecek. Yanan bölgelere destek olmalıyız. Morallerimizi yüksek tutup, birlik beraberliğimizi tekrar sağlamalıyız. Pandeminin ise henüz ne olacağı belli değil. 2022 yılından umutluyuz. Eğer her şey arzu ettiğimiz gibi gelişirse 2022’de turizmde patlama bekliyoruz” dedi.

Uçarer: Bodrum güvenli

BODER Başkan Yardımcısı Yıldız Gökçe Uçarer, yerli ve yabancı turistlerin gönül rahatlığıyla Bodrum’a gelebileceğini ifade ederek, “Şu anda Bodrum güvenli, afet durumunda herkes ne yapacağını çok iyi biliyor artık. Bodrum artık böyle bir yangın felaketine tam teşekkülü hazır” dedi. Uçarer, BODER’in yangın süreci boyunca 2 bin 500 kişinin tahliyesinin gerçekleştirdiğini ifade ederek, tahliyesi gerçekleştirilenlerin otellerine geri döndüğünü ifade etti.