Haber/ Vildan ATMACA

Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve dünyayı etkisi olan koronavirüs, dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisini de alt üst etti. Türkiye’de günlük vaka sayılarının azalmaması ve yeterli tedbirlerin alınmamasından dolayı işçi, emekçi, emekli ve esnaf zor durumda. Kısa çalışma ödenekleri ve esnafa verilen kira yardımları da yaşanan ekonomik krizin önüne geçmediği gibi birçok sektörde iflaslar birbirini izledi. Pandemi koşullarından en fazla etkilenen sektörlerden biri de turizm. Turizm sektöründe yaşanan ekonomik sorunlara ilişkin Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ADRO) Başkanı Hasan Erdoğan, yaşadıkları sorunları konuştuk.

Adana, Mersin ve Osmaniye’de ADRO üyesi 170 turist rehberinin olduğunu öğrendik. Bu rehberlerin şu anki durumu nedir? Bize biraz konuda bilgi verebilir misiniz?

Pandemi sürecinde iş yapmayan rehberlerimiz farklı iş kollarında çalışmak zorunda kaldo. Bir çok rehberimiz ekonomik sıkıntılardan ötürü bunalıma girdi, geçtiğimiz haftalarda bir arkadışımız intihar etti. Hükümetin verdiği pandemi desteğini birçok meslektaşımız borçlarından ötürü alamadı. Turlar yapılmıyor, her yer kapalı ve insanlar evlerine ekmek götüremiyor. Sektörümüzde boşanmalar arttı. Meslektaşlarımız arasında alkol kullanımı arttı. Parasızlıktan ötürü evlerini kapatıp, anne ve babalarının evlerine gidenler var. Durumumuz hiç iç açıcı değil.

Turizm sektörüne yönelik yaklaşık bir buçuk yıldır herhangi bir çalışma ya da destek oldu mu? Sizlerin iktidardan bu konuda beklentileriniz nelerdir?

Hükumetin, turizm sektöründe çalışanları desteklemesi ve her vatandaşının temel ihtiyaçlarını gidermesi gerekiyor. Ciddi bir işsizlik var. Sektörde rehber olmamalarına rağmen bu kişi yapanlar var. Bunlara devletin izin vermemesi gerekir. Pandemi kuralları çerçevesinde turlar yapılarak, bir şekilde bu sektöründen evine ekmek götürenler desteklenmelidir. Her geçen gün durumumuz daha vahim oluyor. Bu gidişe dur denilmesi gerekiyor. Bu gidişat böyle giderse, intiharlar ve sosyal yıkım daha da artar. Buna bir dur demek gerekir.