HABER/ Onur TUNGUT

İzmir’in Konak ilçesinde yaşayan Gülsüm (45) ile Sebahattin (35) Deniz çifti 2008 yılında dünyaevine girdi. 2009 ve 2010 yılında iki bebeklerini de anne karnında kaybeden Deniz çifti, 2012 yılında Medine’nin dünyaya geleceğini öğrendi. Doktorları, sağlık kontrollerine daha sık giden Gülsüm Deniz’e doğumun hem bebek hem de anne için çok riskli olduğunu söyledi. Medine, 800 gram olarak 27 haftalıkken sezaryen ile prematüre olarak dünyaya geldi. Yaklaşık 3 ay kuvözde kalan minik bebek, bin 700 gram olarak taburcu edildi. Kısa süre sonra minik bebeğin, sağlık sorunları peş peşe geldi. Minik Medine’ye Serebral Palsi (Beyin felci) teşhisi konuldu. Aynı zamanda epilepsi hasta olan minik bebeğin kalça çıkıklığı olduğu da tespit edildi.

‘TEDAVİ YETERSİZ’

Yaşam mücadelesi veren 9 yaşındaki Medine, annesi ile günde 1 saat olmak üzere haftada 2-3 gün fizik tedaviye gidiyor. Medine’nin vücudunun her noktasında his olduğunu belirten anne Gülsüm Deniz, “Kızım tek başına hiçbir işini göremiyor. Onun ayağa kalktığını görmek istiyorum. İnsanın evladını bu halde görmesi kadar acı bir şey olamaz. Fizik tedavi yetersiz kalıyor. Yarın bize bir şey olursa Medine’ye kim bakacak” dedi.

‘ÖLMEYE RAZIYIM’

Baba Sebahattin Gülsüm ise Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Bursa İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ndeki Lokomat cihazının (Yürüteç robot) İzmir’deki devlet hastanelerine de gelmesini istiyor. Baba Gülsüm, “İzmir, Türkiye’nin 3'üncü büyük kenti. Ancak bu yürüteç robotun İzmir’de varlığı ile ilgili net bir bilgi sahibi olamadık. İzmir’de bir devlet hastanesinde bu cihazın olduğu bilgisini aldık. Ancak hastaneye gittiğimizde net bir cevap alamadık. Yetkililerden kimisi cihazın olmadığını söylerken, kimisi ise cihazın olduğunu ancak çalışmadığını söyledi. Bursa’da bu robot ile ayağa kalkan bir çocuk gördüm. Gözyaşlarımı tutamadım. Bizim maddi imkânımız yok denecek seviyede. Asgari ücretle çalışıyorum ve kirada oturuyoruz. İyi bir nöroloji uzmanının kızımı muayene etmesini çok istiyorum. Devletimizden sadece bunu istiyoruz. Kızım gözümün önünde eriyor. Kızım yürüsün ben ölmeye razıyım” diyerek gözyaşlarına hakim olamadı. Öte yandan fizik tedavi uzmanları Medine gibi Serebral Palsi ile mücadele edenlerin bu cihaz ile yaşam kalitelerinin arttığını söylüyor.