Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliği ile yürütülen Güçlü Gazeteci Özgür Medya Programı kapsamında işsiz ve serbest çalışan gazetecilere yönelik Telif Destek Programı devam ediyor. Bu kapsamda, “Göç ve Mülteciler” konulu özel bir ek hazırlanacak. Özel sayı, 9 Eylül Gazetesi ile birlikte dağıtılacak. İşsiz ve serbest çalışan gazetecilerin gazetecilik çalışmalarını maddi destekle sürdürmelerini teşvik etmeyi ve medya çoğulculuğuna katkıda bulunmayı amaçlayan Telif Destek Programı çerçevesinde gazetecilerin çalışmaları değerlendirilirken özel sayıların çıkarılması da hedefleniyor. Özel sayıda program kapsamında yayınlanacak eserlerin sahiplerine, brüt 100 Euro telif ücreti ödenecek.

Yayın Kurulu’ndan davet

İzmir’in usta ve deneyimli gazetecilerinden Levent Bimen, Gönül Soyoğul, İlyas Özgüven, Mehlika Gökmen ve Yılmaz Coşkun’dan oluşan Yayın Komitesi, kriterlere uygun gazetecilerin özel sayı için çalışmalarını beklediklerini ifade etti. “Göçmenler ve Mülteciler” adlı özel sayıda, konuya yönelik çalışmalar, istatistiki bilgiler, röportajlar, sosyolojik irdelemeler yer alabilecek. Üretilen içeriklerden doğacak hukuki ve maddi sorumluluk eser sahibine, eserin yayın hakkı telif haklarına uygun olarak İGC ve Dokuz Eylül Gazetesi’ne ait olacak.

Kimler başvurabilir?

Özgür Gazeteci Güçlü Demokrasi Projesi kapsamında uygulanan “Telif Destek Programı” işsiz ve bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayan, serbest çalışan ve genç gazetecilere destek olmayı hedefleniyor. Fiili ehliyetine sahip, daha önce gazetecilik mesleğini icra etmiş ve başvuru döneminde bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayanlar ile genç gazeteciler öncelikli olmak üzere serbest çalışan gazeteciler de programdan faydalanabilecek. Telif destek programı ile dört yılda toplam 390 içeriğin desteklenmesi hedefleniyor.

Özel sayıya yönelik soru ve başvurular [email protected] adresine 10 Aralık Salı akşamına kadar iletilebilecek. Proje kapsamında eserler Yayın Kurulu’nun uygun görmesinin ardından yayınlanacak.