HABER/ Abdullah ÇELEBİ

İzmir'de Üniversiade 2005 Oyunları için inşa edilen ve geçmişte birçok önemli organizasyona ev sahipliği yapan Örnekköy Ulusal Tenis Eğitim Merkezi'nin (UTEM) 5 bin kişi kapasiteli merkez kortu kaderine terk edildi. İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binası olarak kullanılan yapının içerisinde yer alan kortta, 3 yıl 3 ay 26 gündür gündür resmi bir müsabaka oynanmadı. 2015'te Folkart sponsorluğunda düzenlenen ve dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da sahaya inip gösteri amaçlı raket salladığı tesiste son olarak 26 Eylül 2016'da TEB İzmir Cup'ın final müsabakası oynandı. Marsel İlhan'ın, Cem İlkel'i 2-0'la geçerek şampiyon olduğu bu final maçının ardından merkez kort sessizliğe gömüldü. İzmir Cup Tenis Turnuvası, 2017 yılında Kültürpark Tenis Kulubü'nde gerçekleştirilirken, Örnekköy'deki devasa kortta yeller esiyordu.

Çevresi dökülüyor

Bünyesinde 11 açık ve 4 tenis sahalı bir kapalı kortu bulunan Örnekköy'de alt yaş gruplarına yönelik organizasyonlar devam ederken, 5 bin kişi kapasiteli merkez kort, uygun bir turnuva düzenlenemediği için açılmıyor. Kortun çevresi de bakımsızlıktan dökülüyor. Tesisin yan giriş kapılarına kilit vurulurken, etrafa saçılan çöpler, bir araya toplanmış eski kırık klozetler ile binanın bazı bölgelerinde dökülen sıvalar yürek sızlatıyor.

İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu, sponsor bulunamadığı için İzmir'de büyük çapta turnuva düzenlenemediğini belirterek, "Biz bu kortu tabi ki değerlendirmek isteriz. Ancak bu çapta oynanabilecek maçlar yok. İzmir'in potansiyeli var ancak bazı imkansızlıklar nedeniyle değerlendirilemiyor. Kort her zaman kullanılabilecek durumda" diye konuştu.

Tenis Federasyonu Başkanı Durmuş, Örnekköy'deki merkez kortun kullanılmamasını İzmirliler'in ilgisizliğine bağladı. Durmuş, "Orada İzmir Cup Tenis Turnuvası'nı düzenliyorduk ancak İzmirliler'den hiç destek alamadık. İzmir, bu turnuvayı sahiplense her şey çok farklı olurdu" dedi

Sahiplenilmedi

Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Örnekköy Ulusal Tenis Eğitim Merkezi (UTEM) merkez kortunda uzun süredir maç yapılmamasını İzmirliler'in İzmir Cup Tenis Turnuvası'nı sahiplenmemesine bağladı. Federasyon olarak uluslararası turnuvaları İzmir'de yapmayı arzu ettiklerini ancak destek göremediklerini belirten Durmuş, "İzmir Cup her dönem federasyon desteği ile yapıldı. Büyütmek için çok çaba sarf ettik. Ancak bu konuda yerelden hiç destek alamadık. Yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, sanayi odaları, ticaret odası gibi birçok etken bir araya gelip İzmir Cup'ı büyütebilirdi ancak olmadı" dedi.

Tanıtım için önemli

Durmuş şöyle devam etti: "Tenis Federasyonu'nun bütçesi turnuvalar için kullanılmıyor. Kaynakları dışarıdan temin ederek turnuvaları düzenliyoruz. Bu iş de sponsorlar bularak oluyor. İzmir Cup için yerel dinamikler hareketlenmeli. 2015'te Folkart'ın desteğiyle İzmir Cup'ta çok güzel bir organizasyon yapmıştık. Ondan sonra aynı iyi havayı yaratamadık. İzmir Cup kentin tanıtımı için önemli bir markadır. 2020'den itibaren yeniden düzenlenmeli ve geleneksel hale getirilmelidir. İzmir çok önem verdiğimiz bir yer. Örnekköy'deki merkez kortu da İzmir Cup ile değerlendirebiliriz. Bu turnuva kentin tanıtımı açısından da çok önemli. İzmir bunun farkına varmalı ve bu turnuvayı sahiplenmeli."

İzmir Cup'ı yine düzenleyelim

Kültürpark Tenis Kulübü'nde kısa süre önce başkanlık koltuğuna oturan Tolga Şekercioğlu, İzmir Cup Tenis Turnuvası'nın yeniden düzenlenebilmesi için Tenis Federasyonu'na çağrıda bulundu. "İzmir Cup'ı yeniden İzmir'e kazandıralım" diyen Şekercioğlu, "Federasyon Başkanımız Cengiz bey öncülük ederek tenis kulüplerini, sivil toplum kuruluşlarını ve iş dünyasını bir araya getirebilir. Ticaret Odası, Sanayi Odası, EGİAD ve diğer derneklerin bir arada olduğu konsorsiyum oluşturulabilir. Bu yolla İzmir'in tenis kenti haline gelmesi ve turnuvanın da sağlıklı ve iyi bir şekilde düzenlenmesi sağlanabilir" dedi. Son İzmir Cup'ın 2017'de Kültürpark Tenis Kulübü'nde düzenlendiğini hatırlatan Şekercioğlu, "Biz İzmir Cup'ın yeniden kulübümüzde düzenlenmesini isteriz. Ancak Örnekköy'de olursa destek veririz. Orada çok potansiyelli bir tesis atıl kaldı. Ancak burada patron devlet. Biz üzerimize düşeni yapmayı hazırız" yorumunu yaptı.

"Kulüpler beraber hareket etmeli"

Küçük Külüp Başkanı Emre Sarıgedik, İzmir tenisinin gelişiminin kulüplerin birlikte hareket etmesine bağlı olduğunu belirtti. İzmir Cup'un kentin tanıtımı açısından önemli bir organizasyon olduğunu ancak yeterince desteklenmediğini söyleyen Sarıgedik, "Öz eleştiri yapmak gerek. Biz İzmir tenis kulüpleri olarak beraber hareket edemedik. Her kulübün 400-500 üyesi var. Bu üyeleri ve ailelerini turnuvaya yönlendirseler tribünler dolu olurdu. Haliyle sponsor da bulunur, buraya gelen üst düzey sporcular da farklı etkilenirdi. Ancak geçmişte Örnekköy'de yapılan İzmir Cup turnuvalarına bakın. Tribünlerde 5-10 kişi oluyordu. Bu da bırakın tanıtımı, ülke imajımızı zedeliyordu" dedi.

Sorumlusu biz değiliz

İzmir Tenis İhtisas Kulübü (İZTİK) Başkanı Durmuş Kara, Örnekköy UTEM'de atıl vaziyette duran merkez kortun sorumlusunun kentteki tenis kulüpleri olmadığını söyledi. Kara, "İzmir Cup düzenlendiği dönemlerde bize bildiri bile gelmiyordu. Bu turnuvayı üstlenip, sahiplenmemiz için bize talep olması gerekirdi. Mesela İzmir kulüplerini turnuvaya bir şekilde entegre edebilirlerdi. Kulüplerin sporcularının da İzmir Cup için ön eleme oynayacağı ve başarılı olanların turnuvada mücadele edeceği bir sistem oluşturulabilirdi. Ancak bunlar yapılmadığı gibi bizden görüş de alınmadı. Sonuç olarak şu anki durumun sorumluluğunu kulüplere yüklemek doğru değil" diye konuştu.

"Otobüs kaldırdık, 3-5 kişi gitti"


Egeli Tenis Veteran Derneği (ETV) Başkanı Vefa Doğu, geçmişte İzmir Cup Tenis Turnuvası'na katkı koymak için kulüp önünden kaldırdıkları otobüse 3-5 kişinin bindiğini hatırlattı. Doğu, "Belediye desteğiyle kaldırdığımız otobüsler için talep çok azdı. Buradaki sorun kulüplerin sahiplenmesinden çok daha geniş kapsamlı. Örnekköy UTEM merkez kortu kocaman bir stat gibi. Sadece tenis oynayanların izlemesi ile olmaz. Tenisi daha geniş tabana yaymak gerek. Bu da bu sporu okullara yaymakla alakalı. Bunun da sorumlusu Tenis Federasyonu'dur. Bugün bakın kulüplere hep aynı kişiler tenis oynuyor. İki oyun oynayabildiğiniz bir kutu top 35 lira. Maliyetli bir spor haline geldi. Tenisin gelişimi devletin desteğiyle sağlanabilir. Okullara, mahallelere kortlar yapılmalı. Tenis eğiticileri yetiştirilmeli" dedi.