Haber/ Sevda TAYGAR

Hakkâri Belediyesi tarafından il merkezleri ve sokaklarda bulunan köpekleri kısırlaştırmak için Çukurca karayolunun 7'inci kilometresinde bulunan çöplüğe taşıdı. Çevre il ve ilçe belediyeleri tarafından da bu alana bırakılan sokak köpeklerinin sayısı kısa bir süre içinde 300'e ulaştı. Geçtiğimiz aylarda şehir çöplüğünün Hakkâri-Van karayolunun 30. kilometre mevkiine taşınması üzerine hayvanlar besin ihtiyacını karşılayamadı. Yaşanan bu durum üzerine besin arayışına giren sokak hayvanlarının onlarcası bölgedeki karayolunu geçerken araç çarpması sonucu yaşamını yitirdi. HAYTAP'ın belediye yetkilileriyle yaptığı görüşmeler üzerine belediye, sokak köpekleri için çöp alanında tahtadan küçük kulübeler yaptırdı. Fakat hayvanlar kulübeleri barınak olarak kabul etmedi. Sokak hayvanlarının kulübeler yerine kayalıkların altına sığınmayı tercih ediyor. Geriye kalan otuz sokak kopeğinin verdiği trajedi dolu yaşam mücadelesi görüntülere yansıdı.

Köpekler ölüyor

Bölgede kış iklimlerinin sert geçmesi üzerine açlıktan vücut dirençleri düşen hayvanlar hasatlıktan ve açlıktan ölüyor. Bazı köpekleri ise çöplüğün hemen yanı başında bulunan karayolundan geçen araçların çarpması sonucu öldü.

Söz konusu duruma kayıtsız kalmayan hayvanseverler, haftanın 5 günü çocuklarıyla birlikte köpeklere ekmek ve kemik getiriyor. 300 köpekten sadece 30 civarındaki köpeğin kaldığını bu köpeklerin ise zor durumda olduğuna dikkat çeken hayvanseverler, “Bu köpekler yıllarca çöplükten besleniyordu. Belediyenin tek yaptığı şey köpeklere tahtadan kulübe yapması. Bunu yeterli görmüyoruz. Hayvan barınağı yapmak çok zor olmamalı. Köpekler yiyecek bulmak için karayoluna iniyor. Köpekler yolun karşısına geçerken araçların çarpması sonucu öldü. Bir o kadarı sakat kaldı. Can dostlarımız için yetkililerden ve hayvan severlerden destek bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Ölümler doğalmış

Hakkari Belediyesi Veteriner Hekimi Faysal Cindioğlu, iddiları yalanlayarak sokak köpeklerinin her gün beslendiğini belirtti. Bu nedenle hayvanların aç olmadığını ifade eden Cindioğlu, ölen köpekler için ise şu ifadeleri kullandı: “Bu gün baktığınızda imam her gün ölen insanlar için sela okuyor. Bu dünyada insanlar ölüyorsa köpeklerin ölmesi de normal bir durumdur. Bu ölüm nedeni hastalık olur yada araç çarpması. Bu gayet doğal bir durumdur.” Cindioğlu “Neden barınak yapılmıyor?” sorusuna ise, “Barınaklar hapishane gibidir. Bu nedenle barınak yapılması mevzuata da aykırı bir durum” diyerek yanıtladı.