Haber/ Özlem BALCI

İzmir Ekonomi Rotaract Kulübü'nün yeni dönem yönetimine seçilen Ege Özdemir ve arkadaşları farklı bir proje geliştirmek istiyorlardı. Göreve geldikleri 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren bu amaç doğrultusunda toplantılar yapmaya başladılar. Birkaç farklı projenin ardından, toplum içinde kaynaştırılmayı bekleyen özel çocukların ve ailelerin hayatlarına dokunmaya, onlarla daha yakın olmaya karar verdiler. Bu amaç doğrultusunda otizmli ve down sendromlu çocuklar için eğitim kampanyası başlattılar.

Proje sorumluları Ecem Şenyürek, Eda Nur Çelik, Damla Aras ve Duygu Asena Ünlü; el becerilerini ve parmak kaslarını geliştirecekleri elişi faaliyetleri hazırladı. Ayrıca farklı branşlarda spor faaliyetleri ve en önemlisi iletişim becerilerini geliştirecek olan dostluk saatlerinden oluşan bir program oluşturuldu.

Bu amaç doğrultusunda 15 çocuk ve aile ile temas kuruldu. Her çocuk için bir gönüllü tespit edildi. Gönüllü ablalar ve abiler çocuklarla ilgilenip, günlük hayatları hakkında konuşarak sosyal becerilerini de geliştirebilmek için iletişime geçti.

Malzeme kitleri verildi

Elişi dersleri için malzeme gerekiyordu. Projenin çocuklara maddi bir zorluk yaşatmaması adına her biri için özel el işi kitleri hazırlandı. Bu kitlerin içerisinde proje boyunca kullanacakları tüm malzemeler bulunuyor. Kitlerin, ailelere teslimi sırasında çocuklarla yakın temasa geçildi.

Proje sırasında herhangi bir sorun çıkması durumunda bir psikolog ve bir doktor yardım için hazır bekledi.

El işi derslerini konunun uzmanı Sibel Yiyen üstlendi. Spor dersleri için ise farklı alanlardan spor hocaları yetkilendirildi. Projenin bütün alt yapısını sağladıktan sonra her perşembe elişi faaliyeti, her pazar spor faaliyetine başlandı. Çalışmalar üç aydır devam ediyor. Bu arada gönüllü eğitmenler, çocukların iletişim kabiliyetlerini geliştirmek için sorumlu oldukları çocuklarla sürekli iletişimde bulunuyorlar. Belli aralıklarla çay, kahve içme saati, özel gün kutlamaları gibi aktiviteler gerçekleştiriyorlar.

İletişimimiz sürecek

Projenin mimarı Ege Özdemir çalışmaları hakkında şöyle konuştu: “Üç aydır çocuklarımızla faaliyetlerimiz, üç ay da proje yapım aşamasıyla birlikte altı ayı geride bıraktık. Bu süreçte çocuklarımızın hayatlarındaki değişimleri gözlemleyebilmek adına, ailelerimizle devamlı iletişimdeyiz. Belli periyodlarla anketler yaparak projenin ilerleyişini kontrol ediyoruz. Anketler ve konuşmalar ışığında çocuklarımızda büyük ilerlemeler olduğunu gördük. En başta ailelerimiz bu projenin online olmasından ötürü çekinceleri olduğunu dile getiriyorlardı. Şimdi ise yüz yüze iletişim olmadan, göz teması olmadan bir projeye katıldıklarını, ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen çocuklarında olumlu gelişimler kaydettiklerini iletiyorlar. Çocuklarımızın perşembe ve pazar gününü sabırsızlıkla beklediğini, proje sayesinde çocuklarının iletişim becerileri geliştiği için çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Proje bitiminde iletişimimizin devam edeceğine inanıyoruz.”