Haber/ Muhammet Emin SARİ

2019 yılında Mardin’de çekilen ve tek gelir kaynağı Mardin Artuklu Belediyesi bünyesinde temizlik işlerinde çalıştırdığı eşeği Bozo olan, 65 yaşındaki bir adamın yaşam mücadelesini konu olan “Barê Giran/ Ağır Yük” adlı Kürtçe kısa film FOLCS Uluslararası Kısa Film Yarışmasında “En İyi Film” ödülüne layık görüldü. Bu yıl 8’inci kez gerçekleştirilen festivalin ana teması “İnsan Hakları” olarak belirlenmişti. New York Film Academy’nin yardımı ile gerçekleştirilen festivale birçok farklı ülkeden yüzlerce kısa film katıldı. Halen Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışan ve daha önce yardımcı yönetmen olarak birçok film çeken, yönetmen Yılmaz Özdil’in ilk kurmaca kısa film çalışması olan 17 dakikalık Barê Giran, festival jürisi tarafından En İyi Film ödülüne değer bulundu. Pandemi koşulları nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirilen ödül töreninde, filmin ödülü Festivalin jüri başkanı ve özel konuğu olan oyuncu William Fichtner tarafından taktim edildi. “Barê Gêran” filmi şimdiye kadar 102 film festivalinde gösterildi ve toplamda 27 ödül kazandı.

FİLMİN KONUSU

65 Yaşında olan Avdel ve ailesinin tek geçim kaynağı belediye bünyesinde temizlik işlerinde çalıştırdığı yaşlı eşeği “Bozo” için aldığı maaştır. Suriye iç savaşından sonra Suriye’deki kız kardeşi ve oğlu da savaştan kaçıp Avdel’in evine sığınırlar. Bu süreçten sonra evin geçim yükü daha da ağırlaşmışken bu kez belediye yetkilileri Avdel’in yaşlı eşeğini daha fazla çalıştıramayacaklarını söylerler. Avdel işine devam edebilmek için genç bir eşek aramaya koyulur. Bu durumu gören yeğeni Avdel’e yardımcı olmak için savaştan dolayı Suriye’de bırakmak zorunda kaldığı genç eşeğini aramaya gider.

Yılmaz Özdil kimdir?

1979 yılında Hakkari’de doğdu. Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde sinema mastırını tamamladıktan sonra 2013 yılında Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nde “Kürt Kimliklerinin Sinemada Görsel İnşası” adlı doktora tezini savundu. 2004-2016 yılları arasında Türkiye, Irak ve Fransa’da birçok filmde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. Barê Giran, birçok belgesel film yöneten Özdil’in ilk kurmaca filmi. Yılmaz Özdil halen Artuklu Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.