Telif Haber/Didem ÇAM
Geçen sene Bakü'de düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak tarih yazan Ayşe Begüm Onbaşı (21), 9 Eylül Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Geçen nisan ayında bir kez daha Türkiye şampiyonu olan ve 2022 yılındaki ilk altın madalyasını kazanan başarılı sporcu, gözünü bu kez Portekiz’e diktiğini belirtti. Bu yıl 14-18 Haziran’da Portekiz’de düzenlenecek olan Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda yeniden altın madalya hedefleyen milli sporcu, “Elimden gelenin en iyisini yaparak performansımın zirvesini görmek istiyorum” dedi. Red Bull sporcusu Ayşe Begüm Onbaşı, üzerinde herhangi bir baskı olmadığını, aksine bu durumu avantaj olarak değerlendirdiğini belirterek şunları söyledi: “Geçen yıl, turnuvada altın madalyaya ulaştığımız, Türk kadının gücünü gösterdiğimiz ve İstiklâl Marşı’nı okuttuğumuz için hem mutlu hem de gururluyum. Sene içindeki en büyük hedefim; Dünya Şampiyonası. İstiklâl Marşı’nı bir kez daha okutup bayrağımızı göndere çektirmek istiyorum. Bir dünya şampiyonu olarak bu yarışmaya katılmayı bir baskıdan çok bir avantaj olarak değerlendiriyorum. Yarışmaya çıktığım zaman her zamanki mottom olan ‘elimden gelenin en iyisini’ yaparak performansımın zirvesini görmek istiyorum. Başarı için çok çalışmak ve yaptığımız işi sevmemiz gerek. Yaptığımız işe yeteneğimiz varsa ve başarılı olmak için çalışıyorsak başarı kaçınılmazdır. Ama dünya çapında bir başarı elde etmek için yaptığımız işe âşık olmamız gerekiyor.”

HER YARIŞMA AYRI TECRÜBE

Spora 2.5 yaşında başladığını anlatan Ayşe Begüm Onbaşı, “2.5 yaşındayken ailemin yönlendirmesi ile Manisa’da Akhisar Belediyesi'nin düzenlediği bale kursunda spor hayatıma ilk adımımı attım. İki sene bale yaptıktan sonra antrenörüm Maria Urdampilleta yeteneğimi keşfetti ve beni cimnastiğe yönlendirdi. Katıldığım müsabakalardan birinde aerobik cimnastik antrenörüyle tanıştım ve böylece bu dala geçtim. 2013 yılından bu yana da Milli Takım formasını taşıma onurunu üstlendim. Geçtiğimiz süre içinde katıldığımız her yarışma, bize tecrübe olarak döndü ve bu tecrübeler de başarı merdiveninde basamakları hızla tırmanmamıza yardımcı oldu” diye konuştu. “Manisa, aerobik cimnastiğin kalbi” diyen genç sporcu, “Bakanlığımız, federasyonumuz ve il spor müdürlüğümüzün destekleri, antrenörümüz ve sporcularımızın derin çabaları da bu gelişimin bir parçası. Verilen desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz. Bu destekler aerobiğin gelişimi için oldukça önemli” dedi.

'BAŞARI ENGEL TANIMIYOR'

Geçen sene dünya şampiyonluğuna uzanan yolda çok çalıştıklarının altını çizen Milli Takım Cimnastik Antrenörü Mehmet Ali Ekin de şunları söyledi: “Bakanlığımızın bize tahsis etmiş olduğu dünyanın sayılı salonlarında birinde yoğun bir antrenman sürecine girdik. Fakat pandemi bizim hiç beklemediğimiz bir anda karşımıza çıktı. Doğal olarak yaptığımız antrenman planlamaları da kötü etkilendi. Bu süreçte evden de olsa sabah, öğle, akşam Zoom üzerinden, antrenmanlar konusunda elimden geldiği kadar Ayşe Begüm’ün performansını yüksek tutmaya çalıştım. Ayşe Begüm ve Federasyon başkanımızın bu şampiyonluğa inanması beni de kamçıladı. Herkesin inandığı bu tarihi başarının gelmemesi için artık hiçbir neden yoktu. Tek yapmamız gereken bu inanmışlığın altında sadece çok çalışmaktı.” Kendi branşlarında, daha önce hiçbir sporcunun üst üste dünya şampiyonu olmadığını kaydeden Ekin, Ayşe Begüm Onbaşı’yla bir ilki başarmak istediklerini dile getirdi. Bu yıl çok yoğun bir turnuva sürecinde olduklarını belirten antrenör Ekin, “Geçen sene dünya şampiyonu olduğumuz için tüm gözler üzerimizde. Çünkü dünyada iki defa üst üste dünya şampiyonu olan bir sporcu daha yok. O yüzden biz Ayşe ile beraber bir ilki daha başarmak istiyoruz” dedi.

'Ayşe Begüm büyük bir şans'

“İnanmak ve çok çalışmak başarının kapısını aralamak demektir” diyen Milli Takım Cimnastik Antrenörü Mehmet Ali Ekin, “Başarıya ulaşmak ve o gururu yaşamak tarifi imkansız bir mutluluk veriyor. Ayşe Begüm gibi çalışkan, zeki, duygusal ve tatlı bir sporcuyla çalışmak her antrenör için büyük bir şans. Bu antrenörün ben olmam da ayrıca mutluluk verici bir duygu. Ülkemize bundan sonra daha fazla onur yaşatmak istiyoruz. Çünkü her son yeni bir başlangıçtır” diye konuştu.