Haber/ Murat ERVİN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) fuar takvimine göre İzmir'de 2020 yılında 9’u uluslararası olmak üzere toplam 32 fuar düzenlenecek. Yılın 9 ayına yayılan fuarlar 1 ila 10 gün arasında değişen sürelerde açık kalacak. İzmir'deki 32 fuarın açık kalacağı 123 gün boyunca oteller başta olmak üzere ulaşım, yeme-içme, eğlence ve hediyelik eşya sektörleri yaklaşık 700 milyon liralık bir hareketliliğe sahne olacak. TOBB Fuarlar Takvimi'ne göre 2020 yılında Türkiye genelinde 450 fuar düzenlenirken 32 fuarla İzmir, 193 fuarın açılacağı İstanbul'un hemen ardından ikinci sırada yer aldı. İzmir'i sırasıyla Antalya, Bursa ve Ankara izledi. Yeni yılın ilk büyük fuarı ise 21-24 Ocak tarihlerinde düzenlenecek IF Wedding 14. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı olacak. Türkiye'nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan doğaltaş sektörünü buluşturan Mermer Fuarı MARBLE ise 1-4 Nisan arasında kapılarını açacak. Gastronomi turizminde hızla öne çıkan İzmir için önemli olan diğer bir fuar "Gurme İzmir" ise 15-18 Nisan'da ziyaretçilerini ağırlayacak. Ege illeri le İzmirlilerin heyecanla beklediği İzmir Enternasyonal Fuarı da 89. kez kapılarını 4-13 Eylül tarihlerinde açacak.

Fuarlar kenti İzmir'deki 32 fuar toplam 123 güne yayılırken Mayıs, Haziran ve Ağustos ayı hariç yılın 9 ayındaki fuarlar kent ekonomisi de hareketlendirecek. Özellikle uluslararası fuarlara katılacak yabancı firmaların yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından gelecek yerli firmalar ve alım heyetleri ile başta konaklama sektörü olmak üzere ulaşım, gıda ve hediyelik eşya sektörleri hareketlenecek.

Oteller dolacak

Fuarların şehir içindeki otelleri doldurduğuna dikkat çeken Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, yıl boyu yaklaşık 300 bin kişinin İzmir dışından geldiğinin tahmin edildiğini kaydetti. Gelen katılımcıların ortalama 3 gece konaklama yaptığını açıklayan Tercan, "Fuarların düzenleneceği tarihler yaklaştıkça yer bulmakta zor olacak, Şu an yüzde 55'ler civarında olan oteller, fuar zamanı yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşacaktır. Dünyanın en önemli fuarlarından 'Gelinlik' ve 'Mermer' fuarları başta olmak üzere İzmir Enternasyonal Fuarı ile diğer fuarlarına katılacak yerli ve yabancı ziyaretçiler, alım heyetleri ve stant açacak firma yetkilileri sayesinde geceliği ortalama 300 TL’den hesaplanırsa konaklama sektörü yıl boyunca yaklaşık 270 milyon TL'lik bir kazanç sağlamakta " dedi.

Can suyu olur

Fuarala gelen yaklaşık 300 bin kişinin konaklama haricinde ulaşım ve yeme-içme sektörüne günlük 250 TL harcandığı göz önüne alındığında ise 180 milyon TL’lik bir pay bu sektörlere gidiyor. Ortalama 50 liralık hediye ile evlerine dönen 300 bin fuar katılımcısı bu sektöre de 45 milyon harcıyor. Böylece konaklama harici 225 milyon liralık bir gelir, esnafa can suyu oluyor. Bu rakam, konaklama giderleriyle 495 milyonu buluyor. İzmir Enternasyonel Fuarı boyunca İzmirlilerin yanı sıra çevre illerden günübirlik fuara gelip geç saatlere kadar fuar coşkusunu yaşayan yaklaşık 1 milyon ziyaretçi ile toplam ekonomik büyüklük 700 milyon liraya yaklaşıyor.

'Biz hazırız' 

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, fuarların kent ekonomisine canlılık getirdiğini ve esnaf sanatkarların da fuarlara hazır olduğunu vurguladı. Gerek İzmir Enternasyonal Fuarı gerekse Gaziemir Fuar İzmir'deki ihtisas fuarlarının esnaf sanatkarlar için can suyu niteliğinde olduğunu hatırlatan Mutlu, “İzmir dışından veya başka ülkelerden gelen ziyaretçileri kentimizde öncelikle üyelerimiz karşılamakta ve hizmet vermekte. Misafirlerin ulaşım, yeme içme, konaklama gibi temel ihtiyaçları esnaf sanatkarlarımız tarafından karşılanmakta. Ayrıca Kemeraltı gibi kentin mozaiği olmuş bölgelerden alışveriş eden misafirlere yine üyelerimiz hizmet vermektedir. Fuarlarla, ziyaretçi ve katılımcı sayılarının artması hem üyelerimizin hem kent ekonomisinin yararına olacaktır” dedi.

Fuarlar ile ülkenin lokomotifi olacağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise İzmir’in üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunan çok yönlü bir şehir olduğuna dikkat çekti. Soyer şunları söyledi: “Bizler, geleceğin kentlerini inşa edecek adımları bugünden atmak durumundayız. Bunu yaparken de, İzmir’in bize sunduğu tarihi ve kültürel mirası ile binlerce yıla uzanan ticari potansiyelini kendimize rehber edindik. Türkiye ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri olan İzmir fuarcılığı, en önemli rehberlerimizden biri olmuştur. Dünyanın farklı yerlerindeki yatırımcıları şehrimize çekmek; İzmir ve ülkemizin refahını artıracak canlı bir ekonomik ortam yaratmak amacıyla 2020 yılında da fuarlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Fuarlar ve kongreler kenti İzmir, birbirinden farklı sektörlere hitap eden fuarları ile yeni yılda Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya hazırlanıyor.”

Yılın 123 günü devam edecek

21-24 Ocak IF Wedding Fashion İzmir 14. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı

21-23 Ocak Leather&More İzmir "3. Deri ve Deri Konfeksiyon Fuarı"

6-9 Şubat 15. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı

19-22 Şubat Horeca Fair Uluslararası Ege Bölgesi 5.Otel Ekipmanları, Ağırlama, Konaklama Teknolojileri Fuarı

19-22 Şubat Horeca Fair Ege 5. Ev Dışı Tüketim Ürünleri, Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Depolama, Soğutma,Taşıma ve Market Ekipmanları Fuarı

27 Şubat Studyexpo Yurtdışı Dil ve Yaz Okulları Fuarı

4-8 Mart MODEKO 2020 Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı

11-12 Mart İzmir Üniversite Tercih ve Kariyer Fuarı

12-15 Mart PET İzmir Fuarı

17 Mart IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı

1-4 Nisan MARBLE "26. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı"

10 Nisan Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları

15-18 Nisan Gurme İzmir - Olivtech 10. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı

15-18 Nisan Gurme İzmir - "11. Ekoloji İzmir Fuarı"

15-17 Nisan SHOEXPO İzmir 47.Ayakkabı ve Çanta Fuarı

15-18 Nisan "PLASTPAK 3.Plastik ve Ambalaj Teknolojisi Makine ve Malzemeleri Fuarı"

15-18 Nisan İzmir 3.Mobilya Yan Sanayi, Aksesuarları,Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarı

15-18 Nisan "İZWOOD 2020 İzmir 3.Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı"

16-18 Nisan INELEX 12. Uluslararası İzmir Asansör ve Asansör Teknolojileri Fuarı

11-19 Temmuz 5. İzmir Üniversite Tercih Fuarı

18-26 Temmuz İzmir Üniversite Tercih Fuarı

20-28 Temmuz 5.İzmir Üniversite Tercih Fuarı

4-13 Eylül 89. İzmir Enternasyonal Fuarı

8 Ekim Studyexpo Yurtdışı Lise ve Üniversiteler Fuarı

14-16 Ekim SHOEXPO İzmir 48.Ayakkabı ve Çanta Fuarı

15-17 Ekim Future Fish Euroasia 2020

21 Ekim IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı

1-2 Kasım 4. Engelsizizmir Kongresi ve Fuarı

4-7 Kasım FIT Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Fuarı 2020

13 Kasım Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları

3-5 Aralık Travel Turkey İzmir 14.Turizm Fuar ve Konferansı

3-4 Aralık 5.İzmir Eğitim ve Kariyer Fuarı