Fazla kilolar, zayıflama problemi, zaman zaman her insanın, daha çok kadınların yaşadığı sıkıntılardan bir tanesidir. Yoğun geçen, stresli bir yaşantınız varsa muhtemelen oluşan bir çok şikayet, aldığınız kilolardan ötürü sizi daha da gererek çıkmaz bir yoldaymışsınız gibi hissettirebilir. Fakat kendinizi sıkmadan derin bir nefes alın ve arkanıza yaslanın. Çünkü ünlü diyetisyenler şimdi sizlere zayıflamanızda yardımcı olan tüyolardan bahsedecek. Hayatın zorluklarına rağmen, hem yurt içi hem yurtdışından profesyonellerin sağlıklı beslenme için önerdikleri kendi stratejilerini paylaşalım istedik.

Canan Karatay
Prof. Dr. Canan Karatay, Tıp Fakültesini bitirerek profesör olmuş bir doktordur. Hormonların salgılanış biçimine göre kendi teorisini öne sürerek bir diyet sistemi hazırlamıştır. Günde iki öğünün bir insan için yeterli olacağını söyleyen Karatay, daha çok proteini arttırarak karbonhidratı azalttığınızda vücudumuzda depolanmış olan yağların belli bir süre sonra kendini yakarak yok ettiğini bilimsel sonuçlar sayesinde ispatlamıştır.
Canan Karatay'a göre kilo vermenin püf noktası protein ve zengin içerikli yağları tüketmekten geçiyor. Protein ve zengin yağlar hem açlık hissini uzun bir süre sizlere hissettirmiyor, tok tutuyor hem de metabolizmanızı hızlandırıyor. Karbonhidrat alımını en aza indirmemizi söyleyen Karatay, karbonhidratın insülin direncini arttırdığını ve bir zaman sonra yeniden acıktırdığını yani bünyede uzun süre tokluk hissi yaratmadığını söylüyor.
Canan Karatay aynı zamanda bitkisel sızma yağlardan ve köy tereyağından korkmamamızı dile getiriyor. Sağlıklı olan doğal şeyleri tüketmektir. Trans yağlardan, pirinçten ve buğdaydan uzak durmamızı dile getiren Canan Karatay, buğdayın göbek bölgesinde yağlanma yaptığını, pirinçte de şeker bulunduğunu söylüyor. Bolca yeşil sebze ve kırmızı et tüketmemizi dile getirirken, günde mutlaka tükettiğimiz o hazır yiyeceklerin içerisinde buğday olduğunu ve buğdayın bir zaman sonra insan vücudunda açlık hissi yaratarak daha çok yemek yeme isteğini arttırdığını söylüyor. Buğdayı zaten kestiğinizde günlük yediğiniz kaloriden 400 eksilme olacağını ve daha sağlıklı olacağımızı dile getiriyor.


Taylan Kümeli
Taylan Kümeli ‘ye göre kilo vermek aslında zor değil. Kümeli ‘ye göre önemli olan D vitamini almak, her gün mutlaka 2,5 - 3 litre su içmek, sık sık ve az beslenmek olduğunu söylüyor. Omega 3'ü asla unutmamamızı da dile getirirken günlük hayatımıza hareket katıp spor yapmamızı da öneriyor.

Marcia Yamashiro
Kuzey Kaliforniyalı diyetisyen Marcia Yamashiro, dört kişilik ailesiyle birlikte haftalık bir "pizza gecesine" onay veriyor. Şaşırtıcı gelse de bu pizzanın sebze ile dolu ve tam tahıllı bir pizza olması bu durumu çok açıklayıcı hale getiriyor. Ekstra domates sosunun da istemeyi unutmayı diyor. Çünkü domateslerden elde edilen fitokimyasallar bakımından zengindir. Daha dengeli, lifli ve besin açısından zengin bir öğün içinde pizza dilimlerini yeşil salata veya taze meyve ile servis edilmesini öneriyor.

RD Brannon
Georgia'da bir beslenme terapisti ve gıda koçu olan diyetisyen Brannon, kilerinde mutlaka kahvaltı gevreklerinin olduğunu ve bunların porsiyon başına 3 gramdan fazla lif içermesine dikkat ettiğini söylüyor. Brannon, "Bu şekilde en küçük kızımın lifli mısır gevreğini bulmasını sağlarım ve bunlar genellikle şekeri en düşük olanlar olur" diyor. Brannon'un en sevdiği gerçek yaşam diyet ipuçlarından biri de aynı her öğüne bir sebze veya meyve eklemeyi içeriyor.

Jennifer Reilly
Washington, D.C. The Kanser Derneği’nin kıdemli beslenme uzmanı olan Jennifer Reilly, ailesinin yediği her öğünün doğal olarak en az dört farklı renk içermesini sağlıyor. Elbette yapay renklendiriciler ile değil.

Jennifer Cassetta
New York City merkezli klinik beslenme uzmanı Jennifer Cassetta, “Diyet endüstrisinin kilo kaybının sadece daha az yemek yeme ve daha fazla egzersiz yapmanın sonucu olduğunu varsayımını bırakmasını diliyorum. “Vücutlarının ihtiyaç duyduğundan daha fazla yiyen bazı insanlar için bu teknik doğru olabilir Ancak, bu her zaman böyle değildir.” Şeklinde bir görüş belirtiyor. Başka bir deyişle, Cassetta’ya göre mükemmel bir çözüm yoktur ve sizin için işe yarayacak olan şey henüz sizin bilmediğiniz bir yöntem olabilir diyor. Asıl odaklanmanın sağlığınızı iyileştirmek olması gerektiği olduğunu söylüyor. Bu genel sadece diyet sırasında değil, hayatın tüm anında daha fazla hareket etmek ve daha fazla meyve ve sebze yemek gibi sağlıklı davranışlara odaklanmak ile olabileceğini vurguluyor.

Duffy Dillon
Benzer olarak, Kuzey Carolina merkezli bir enstitünün yeme bozukluğu uzmanı olan Duffy Dillon da, “Araştırmalar, sürekli devam eden diyetlerin işe yaramadığını gösteriyor” diyor. “Diyet sonrası da diyete devam etmek, sadece kilo verme denilen bir şeyi teşvik eder. Bu aslında kilo verme sonra tekrar alma tekrar verme tekrar alma sürecidir ”diye açıklıyor. “Bu durum, daha yüksek kolesterol, daha yüksek kan basıncı ve daha fazla kronik iltihaplanma gibi uzun vadeli sağlık sorunlarını ortaya çıkaracaktır. Sağlığın anahtarı, uzun vadede enerji verici ve sürdürülebilir hissettiren davranışlara odaklanmaktır. ”Başka bir deyişle, egzersiz olarak neyi sevdiğinizi düşünün ve gerçekten lezzetli bulduğunuz sağlıklı yiyeceklerin bir listesini yapın. Ve bu şeyleri hayatınızın daha belirgin bir parçası haline getirmeye çalışın.” Tavsiyesini veriyor.

Tara Collingwood
“İnsanlar kilo vermeye çalışırken, karbonhidrat veya şeker gibi bir şeyden kaçınmaya saplantılı olduklarını anlıyorum. Ancak belirli yiyecek gruplarından veya belirli bir şeyden uzak durmak, kilo vermenize yardımcı olmayacaktır ”diyor Orlando Magic için diyet uzmanı Dummies için Flat Belly Cookbook'un yazarı Tara Collingwood. “Bunun yerine, genel diyetinize ve kalori dengesine bakın. Her gün daha fazla hareketle egzersiz yapın ama isterseniz kocanızın yemeğinden bir parça alın veya kavanozdan bir avuç şeker aşırın ”diyor. Collingwood, “Diyetlerine yardım ettiğim kişilerin sadece belirli yiyecekleri bırakmanın doğru cevap olmadığını anlamalarına yardımcı olmaya çalışıyorum. “Sağlıklı” yiyecekler bile fazla yemek yiyorsanız kilo almanıza neden olabilir! ”Uygun porsiyonlar hakkında fikir edinmek gereklidir. Her şey için uygun porsiyon boyutlarını hatırlamak zor olsa da, sık yediğiniz yüksek kalorili yiyecekler için de kabul edilebilir bir porsiyonun olduğunu bilmek zayıflamaya yardımcı olabilir (örneğin badem, yer fıstığı, zeytin yağı veya avokado).

Kristin Reisinger
Benzer düşünce ile diyetisyen ve kişisel antrenör Kristin Reisinger da dizginlerin arada gevşetilmesinden yana. “Dizginleri bir kez gevşetmezseniz ve nihayet istekleriniz için daha fazlasını yapıp abartmak zorunda kalırsanız. Bu yüzden vücudunuza haftalık olarak hileli yemekler verin. Örneğin pizza gibi! “Büyük bir hile yemeği aslında hedeflerinize daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olabilir. Metabolizmayı tersine çevirir, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve vücudunuzun yavaşlamasını veya kalori kısıtlamasına uyum sağlamasını önler. Sağlıklı bir diyet sürdürmek için, gönülsüzce bu hoşgörülü yemeğin tadını çıkarmalı ve ardından en kısa zamanda dengeli bir diyet yemeye geri dönmelisiniz.” öğüdünü veriyor.

Kaynak:
https://www.webmd.com/food-recipes/features/dietitians-top-10-diet-tips#1
https://www.thehealthy.com/weight-loss/weight-loss-tricks-from-nutritionists/