Tansiyon kan basıncı, kanınızın atardamarınızın duvarına baskı yapması ile ölçülür. Kalp her attığında, damarlara kan pompalar. Kalbiniz her attığında pompalanan kan basıncın en yüksek olduğu andır. Buna sistolik basınç denir. Kalp dinlendiğinde, kalp atışlarıyla doğru orantılı olarak kan basıncınız düşer. Buna da diyastolik basınç denir. Kan basıncı değeriniz bu iki sayıyı kullanır.

Sağlık Kontrolü İle Tansiyonumu Öğrenebilir miyim?
Yüksek tansiyon genelde vücutta her hangi bir etkiye sebep olmaz. Bu yüzden yüksek tansiyonu anlamak için ya düzenli kontrol ettirilmeli veya evde bulundurulabilen tansiyon cihazları ile takip edilmelidir. Çoğu yetişkin için kan basıncı değerleri dört aşamada incelenir.
- Sistolik basıncınız 120'den az ve Diyastolik basıncınız 80'den az ise normal tansiyon anlamına gelir.
- Sistolik basıncınız 120-139 ve Diyastolik basıncınız 80-89 arasında prehipertansiyon anlamına gelir.
- Sistolik basıncınız 140-159 ve Diyastolik basıncınız 90-99 arasında ise birinci aşama yüksek tansiyon anlamına gelir.
Sizin sistolik basınç 160 veya daha yüksek ve diyastolik basıncınız 100 veya daha yüksek ise ikinci aşama yüksek tansiyon anlamına gelir. Yüksek tansiyonda kişiden kişiye farklılık gösteren yaş, ırk / etnik köken, kilo, cinsiyet, yaşam tarzı, aile öyküsü gibi faktörler de etki etmektedir. Sağlıklı yaşam standartlarına uyum sağlayarak tansiyonu önleyebilirsiniz.

Diyetisyen kontrolünde diyet yapmak sağlığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır. Kan basıncınızı yönetmenize yardımcı olmak için tükettiğiniz tuz miktarını sınırlandırmalı ve diyetinizdeki potasyum miktarını belirlenen ölçülerde artırmalısınız.
Düzenli spor yaparak ve vücut kitle indeksine göre belirlenen kiloya inmek de tansiyonunuzu korumanıza ve düzende tutmanıza yardımcı olur. Stresle başa çıkmayı öğrenerek gevşetmeyi ve yönetmeyi öğrenmek, duygusal ve fiziksel sağlığınızı koruyabilir ve yüksek tansiyonu düşürebilirsiniz. Stresi önlerken egzersiz yapmak, müzik dinlemek, dingin veya huzurlu kalmaya çalışmak ve meditasyon size yardımcı olacaktır.

Tansiyon Düşüren Yiyecekler Nelerdir?
Hipertansiyon hastalarının özellikle uzak durması gereken katkı, tuzdur. Tuzun içinde bulunduğu yiyeceklerde tansiyonu yükseltecektir. Potasyum yoğun yiyecekler ise tansiyonu dengelemek için oldukça yararlıdır. En rahat bulanabilecek ve sağlıklı olan yiyecekler mercimek, brokoli, patates, lahana, rezene, marul, kabak, mantar, enginar, kuru fasulye, bezelye, fındık, kayısı, muz, portakal, kuru üzüm, kuru erik, havuç ve ıspanak gibi sebze, meyve ve yeşillik ile beslenmek gün içinde tansiyonunuzu dengede tutmanıza yardımcı olur. Bu yiyecekler muhteviyatlarındaki potasyum sayesinde tansiyonu dengelemenize yardımcı olur.

Potasyum dışında magnezyum ve kalsiyum minerallerinin de hipertansiyon için vücuda yararı büyüktür. Bu mineralleri de süt ve sütten yapılmış ürünlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Doğal antibiyotik diye bilinen sarımsak da tansiyonu dengeler ve birçok rahatsızlığı önler. Nar, tarçın, Antep fıstığı gibi farklı besinlerle de tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Özetle bitkisel ve sağlıklı beslenme yüksek tansiyonun düşürülmesi ve dengelenmesi için gerekli bir beslenmedir.