Bu yazımızda Sait Faik Abasıyanık kimdir detaylıca anlatacağız. Edebiyatımızın önemli isimleri arasında yer alan Sait Faik’in yaşam öyküsü hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz. İşte Sait Faik Abasıyanık ve hayatı! İlham veren yaşam öyküsü ile Sait Faik Abasıyanık kimdir?

18 Kasım 1906 tarihinde adının Sait Faik Abasıyanık olarak konulduğu bir çocuk, dedesinin evinin bulunduğu Adapazarı’nda gözlerini Dünya’ya açtı. Babasının işi dolayısı ile Sait Faik Abasıyanık dört yaşındayken ailesi ile Karamürsel’e taşındılar. Sait Faik’in babası Mehmet Faik Abasıyanık, Karamürsel’de tahrirat kâtibi idi. Aradan üç yıl geçtikten sonra aile, Adapazarı’na geri döndü. Sait Faik’in babası, Mehmet Faik Bey, tahrirat kâtipliğini bırakıp kendini keresti ticaretine adadı. Sait Faik ise ailesinin kararı ile Rehber-i Terakki okuluna devam eder.

Sait Faik Abasıyanık kimdir diyenlere diğer önemli bilgileri de aktaralım. Birkaç zaman sonra Sait Faik’in zor günleri başlar, çünkü anne ve babası anlaşamadıkları gerekçesi ile ayrı yaşama kararı alırlar ve annesi Makbule Hanım babasının akrabalarından birinin evinde yaşamaya başlar. Annesini haftada bir kez görebilen Sait Faik, babaannesi ve dedesiyle, babasının evinde yaşar. 1920 yıllarında Yunan işgali başlamıştır, bu nedenden dolayı Sait Faik ve ailesi, akrabaları ile Düzce’ye sonrasında Bolu’ya ve en son Hendek’e taşınırlar.

Aradan iki yıl geçtikten sonra Sait Faik, Adapazarı’na eğitim hayatına devam etmek için dönmüştür. 1924 yılında Sait Faik’in eğitim hayatı için ailesi İstanbul’a taşınma kararı alır ve Sait Faik’i, İstanbul Erkek Lisesi’ne kaydettirirler. Aradan bir yıl geçmiştir Sait Faik okulda karışmış olduğu bir olay yüzünden İstanbul Erkek Lisesi’nden atılmıştır. Ailesi onun eğitimli biri olmasını istediği için hiç beklemeden oğullarını Bursa Erkek Lisesi’ne kayıt ettirir. Bu okul Sait Faik’in hayatında önemli bir yer etmiştir çünkü ilk öyküsü ‘’İpekli Mendil’’i burada yazmıştır.

Sait Faik Abasıyanık kimdir anlatmaya devam ediyoruz. 1928 yılında Bursa Erkek Lisesi’nden mezun olur. O artık üniversitelidir. Sait Faik Abasıyanık, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünü kazanır. 9 Aralık 1929 Sait Faik Abasıyanık için gurur ve sevinç günüdür. Milliyet Gazetesi’nde ‘’Uçurtmalar’’ adlı yazısı yayınlanır. 1930 yılında yurt dışına çıkan Sait Faik, yurt dışında üniversite hayatına başlamadan önce Fransızcasını geliştirmek ister ve bunun için Champollien Lisesi’nde Fransızca derslerine başlar. Eğitim hayatına ise Grenoble Üniversitesi’nde devam eder. 1934 yılında İstanbul’a döner ve öyküleri Varlık’ta yayınlanır.

1935 yılında Türkçe öğretmenliği yapmaya başlar, ancak öğrenciler üzerinde hakimiyet kuramadığı için işten ayrılır. 1938 yılında Sait Faik babasının kaybı ile sarsılır. Yıllar geçtikçe Sait Faik’in öyküleri çoğalmakta ve her geçen gün yayınlanmaktadır. Çelme adlı öyküsü sebebi ile askeri mahkemeye çağrılır ve beraat eder. Medar-ı Maişet Motoru kitabı yayınlanır. Kitap yayınlandıktan birkaç gün sonra Bakanlar Kurulu’nun kararıyla bu kitaplar toplatılır. Tüm bunlar yaşanmasına rağmen Sait Faik yazmaktan vazgeçmez, öykülerine devam eder.

Alkol tüketimi sebebinden dolayı Sait Faik rahatsızlanır ve tedavi için yurt dışına gider. Karaciğerinden parça alınması gerektiğini öğrenince tedaviden korkup İstanbul’a geri döner. 5 Mayıs 1954 Sait Faik Abasıyanık yemek borusu kanaması sebebiyle komaya girer. 11 Mayıs 1954’de İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.