Selda ARSLAN (S.S. Bayraklı Emek Dünyası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı)

"Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir."

Mustafa Kemal Atatürk

Cumhuriyetin ilanına giden yolda Türk kadınının rolü yadsınamaz, hem cephede hem de cephe gerisinde orduya ve halka verdiği destek çok önemlidir. Kurtuluş Savaşı öncesinden başlayarak, Cumhuriyetin ilanına kadar çeşitli kadın dernekleri kurulmuş sosyal yardımlaşmayı, ülke bütünlüğünü korumayı amaç edinmişlerdir.

Günümüzde bu birliktelikler, dernekler, platformlar, kooperatifler kadınların önderliğinde kurulmaya devam etmektedir. Kadın doğurgandır, üretkendir, anaçtır. Kadınlar tüm bu özelliklerle birlikte yaşamın her alanında var olmayı, kendi ayakları üzerinde durmayı başarabilirler.

Kadınların girişimci olabilmelerine katkı sağlamak için belediyeler de kadınların kurduğu bu birlikteliklere destek vermekteler.

S.S. Bayraklı Emek Dünyası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi de yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren kooperatifler arasında yerini almıştır.

Kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarıyla birlikte ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla mal ve hizmet üretimi ve bunların pazarlanmasında katılımcılara her türlü destek belediyemizce sağlanmaktadır. Amacımız kadınlarımızın sağlıklı gelişmiş bir çevrede yaşamaları, tüketen değil üreten bireyler olmalarını sağlamaktır.

Bunun için bizler de elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Çünkü yaşamak demek faaliyet demektir, buna inanıyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığımız bu günlerde Cumhuriyet devrimleri içinde en önemli olanlarından biri kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesidir. 1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren ve Türk kadınlarını “şeriat” zincirinden kurtaran medeni kanunumuz sayesinde kadın güçlenmeye, kişiliğini bulmaya başlamıştır. Türk kadını eğitimli, seçme ve seçilme hakkı olan, kendi hedeflerini çizebilecek manevi güce sahip toplumsal bir birey olmanın onurunu kazanmıştır.

Cumhuriyet kavramı bilime, sanata, kültüre ve ekonomik gelişmeye verdiği önemin yanı sıra Türk kadının bu alanlarda kendini ispat etmesiyle ancak mümkündür.

Kadın güzelleştirir

Kadın önce insandır, elinin değdiği her yer güzelleşir, yeşerir bilinciyle yolumuza devam ediyoruz.

Doğurganlığı ve üretkenliği ile dünyayı güzelleştiren, toplumun geleceğini belirleyen kadındır. Kooperatiflerde bir araya gelen kadınlar bilgi paylaşımı ile dayanışmayı artırıyorlar. Ekonomik hayatın içindeki yerleri güçleniyor. Kadının şiddetin her türlüsünden korunmasını, istihdamda hak ettiği yeri almasını, toplumsal cinsiyet eşitliği için gereken adımları Bayraklı Belediyesi olarak önemsiyor ve çalışmalarımızı ona göre planlıyoruz.

Bayraklı’nın kozmopolitik yapısı içerisinde bir araya gelen ve her alanda çalışıp emek veren kadınlar birbirlerinden de destek alıp farklı alanlarda bilgi ve beceri sahibi oluyorlar. Burada “Birlikten kuvvet doğar” ifadesini kullanmak istiyorum. Erkekten daha fazla güçlüğe göğüs germek zorunda kalan kadını ev içinde ücretsiz işçi konumundan çıkarıp mevcut üretim sürecine katılmalarını sağlamak, geleceğe atılan en büyük adımlardan biridir. Bizler bunun için elimizden gelen çabayı göstermeye çalışıyoruz. Kadını ekonomik hayattan uzak tutarak dünya ile rekabet etmenin mümkün olmayacağına inanarak kooperatifimizde ürettiğimiz çeşitli el emeğine dayalı ürünleri; takı, hediyelik eşya, ev tekstili vb.. alıcıya ulaşmalarında aracılık ediyoruz.

S.S. Bayraklı Emek Dünyası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi aktif olarak her hafta cumartesi günleri Kadıfekale Pagos ve yine her çarşamba Kültürpark Üretici Pazarı'nda stant açıyor. Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ bünyesinde açılan özel gün ve haftalardaki stant çalışmalarına katılım sağlıyoruz. Hepimizin mutlaka yapabileceği bir şey vardır düşüncesi ile yola çıkmanın getirdiği kazanımlarla gururluyuz.

Bayraklı Belediyesi bünyesinde semt merkezlerinde açılan kurslarda kadınlarımız bir çok alanda eğitim aldı. Migros Kafe, Değirmen Kafe, Sevgi Yolu Emek Dünyası stantlarında dönüşümlü olarak eğitim alan 90 kadınımıza el emeği ürünlerini sergileme, satış yapma olanağını da sağladık. Kadın kooperatifçilik faaliyetleri içerisinde “eğitim” kadın istihdamının geliştirilmesi açısından önemli rol oynamaktadır. Haziran ayından bu yana yapılan yeni yıl stantları, şehir içi ve şehir dışında gittiğimiz festivaller, özel günlerde ve yapılması planlanan Sevgililer Günü stant çalışmalarında 221 kadınımıza ulaştık.

Güçlü nesiller için

Örgütlü çalışmanın başarıyı getireceğine inancıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşlar ile anlaşma sağlayıp gelir elde etmeye yönelik plan ve proje çalışmaları içindeyiz.

Ticaret Bakanlığı'nın hibe programına başvurduk ve istihdam ile mutfak projelerimiz kabul edildi. Bayraklı Belediye Başkanımız Serdar Sandal’ın kooperatifimiz için tahsis ettiği Osmangazi Hizmet Binası karşısındaki kafeteryada mutfağımız hizmet vermeye başladı. Yerel yönetimleri artık dişil enerji, aktif katılımıyla dizayn ediyor.

Kooperatifimizden sağlanan kazanç ile dezavantajlı çocuklarımızın eğitimlerine destek olmayı amaçlıyoruz.

Kooperatif ürünlerimizi Kent Ekmek Satış yerinde hijyen koşullarına uyarak vatandaşa ulaştırıyoruz. Yıllarca “Sen yapamazsın” cümlesiyle boğuştuk, şimdi biz hem kendimizi hem de birbirimizi “Yapabilirsin” diyerek yüreklendiriyoruz. Her kadının aslında bir başarı hikayesi olduğuna inanıyoruz.

Güçlü kadınlar güçlü nesiller yetiştirir. Kadının özgürlüğü ekonomik bağımsızlığını kazanınca güçlenir. Bu bilinçle kadınlara bilgi ve beceri kazandırmayı hedefliyoruz.

Başkanımız Serdar Sandal’ın önderliğinde kadınlarımız ve çocuklarımız için projeler üretmeye devam edeceğiz. Bizlere verdiği destek ve motivasyon için kendisine kadınlarımız adına teşekkür ediyorum.

Şu cümleyle sözlerime son vermek istiyorum…

Kadın özgürlük, kadın demokrasi, kadın gelecek demektir.

Birlikte güçlüyüz

S.S. Bayraklı Emek Dünyası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde kadınlarımız çeşitli el emeğine dayalı takı, hediyelik eşya, ev tekstili gibi ürünleri üretmekte. Kadınlarımızın evden çalışmalarına da destek vermek için, üretecekleri ürünlerin malzemeleri de kooperatifimizce onlara ulaştırılmakta. Birlikten güç doğar ilkesiyle diğer kooperatifler ile de dayanışma içindeyiz. Reçel çeşitlerini Gereli Kooperatifi'nden, siyah ve yeşil zeytini Bergama Kooperatifi'nden, ceviz, yumurta, incir ve üzümü Karateke Kooperatifi'nden, beyaz peynir ve loru Bademli Koperatifi'nden temin edip, Kent Ekmek Satış yerinde hijyen koşullarına uyarak vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz.