SEDEFNAZ YAŞAR

Evde yemek yapmak ve sevdiklerimizle birlikte yemek zaten çok keyifliyken, bir de yorulmadan, evdeki malzemelerle kısa sürede yapılabilen tariflerle sofrayı donatmak harika değil mi? İşte size yaklaşık 45 dakikalık bir hazırlıkla yapabileceğiniz, çok pratik ve bir o kadar da lezzetli bir menü hazırladım! Kendim bir kaç kez deneyerek ve tadarak oluşturduğum bir tarif olan Girit Meze, 5 dakikalık bir hazırlıkla fırına verebileceğiniz Kajun Baharatlı Tavuk Kanadı, ferahlığı ile içinizi serinletecek Pesto Soslu İtalyan Salata ve yine 10 dakikada hazılayabileceğiniz kolaylıkta bir Çilekli Dondurma yapacağız! Hazırsanız başlayalım!

Girit Meze

O şahane bir meze, hem çok lezzetli hem çok sağlıklı! İster meze niyetine, ister etin yanında eşlikçi olarak, ister çay saatlerinde, isterseniz de sağlıklı beslenirken yiyin! Yapımı 15 dakikayı geçmiyor ve sizi hiç yormuyor!

Malzemeler:

(4 kişilik)

- 1 soğan

- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 3 orta boy kabak

- 2 havuç

- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt

- 1 tatlı kaşığı tahin

- 1/4 kalıp ezine beyaz peynir (150 gram)

- 1 kase ceviz içi kırığı

- 4 diş sarımsak

- Tuz
Yapılışı:
Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında birkaç dakika çevirin. Kabakla havucu soyup, iri rendeleyin. Önce havucu ekleyip birkaç dakika soteledikten sonra kabağı elinizle sıkıp suyunu çıkartıp tavaya ekleyin ve pişirmeye devam edin. Sonra 2 diş sarımsağı ezerek tuz ve karabiberle birlikte tavaya ekleyin ve birkaç dakika sonra iyice piştiğine emin olunca ocaktan alın. Soğuduktan sonra ayrı bir kapta 2 diş dövülmüş sarımsak, süzme yoğurt, tahini karıştırın. Yoğurt karışımını, küçük parçalara ayırdığınız peyniri, gerekiyorsa tuz ve cevizi ekleyin karıştırın. Sunum önerisi olarak ortasına kaşıkla yuvarlak kanallar açarak sızma yağı gezdirebilir, üzerini ceviz parçaları ve taze nane ile süsleyebilirsiniz.

Kajun Baharatlı Tavuk Kanatları

Sadece 5 dakikalık bir hazırlıkla kanatları fırına verebileceksiniz, söz veriyorum. Özellikle yoğun çalışan iş insanları için, son derece kolay ve keyifli bir yemek bu kajun baharatlı tavuk kanatları! Ayrıca film, dizi, maç, oyun keyiflerine de eşlik etmelik bir lezzet! O fırında kendi kendine pişerken salatayı, tatlıyı hazırlayabilir, ya da sadece dinlenebilirsiniz!

Malzemeler:
(2 kişilik)

- 600 gr tavuk kanadı

- 2-3 yemek kaşığı riviera zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı cajun baharatı

- 1 yemek kaşığı soya sosu.

- 2 diş ezilmiş sarımsak

Dilerseniz 1 mor soğan ile de lezzetlendirebilir, üzerini 2-3 dal doğranmış taze soğan ile süsleyebilirsiniz.

Yapılışı:
Zeytinyağı, kajun baharatı, soya sosu ve sarımsağı çukurca büyük bir kapta karıştırın. Kanatları sosa bulayın, pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizip 200 C de pişirin. Dilerseniz kapta kalan sosa iri halkalar halinde dilimlediğiniz 1 kırmızı soğanı bulayıp onu da tavuklar hafif renk değiştirince tepsiye ekleyebilirsiniz. Servis ederken üzerini ince doğranmış taze soğan ile süsleyebilirsiniz.

Pesto Soslu Pratik İtalyan Salata

Nefis pesto sosuyla sizi alıp taa İtalya’ya doğru götürecek bu güzel! Fazlasıyla kolay ama çok lezzetli bir salata!

Malzemeler:

(3-4 kişilik)

- 10-15 adet cherry domates

- 15-20 adet lezzet topu peynir

Pesto sos için:

- 12-15 adet taze fesleğen yaprağı

- 1 diş sarımsak

- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

- 1/2 limonun suyu

- 1 çimdik tuz

- 8-10 adet dolmalık fıstık

Yapılışı:

Domatesleri ikiye bölüp tabağa alın, üzerine peynirleri ekleyin. Derince bir çırpma kabında (büyük bir bardak da olur) pesto sos malzemelerini çorba için kullanılan el blendırı ile püre haline getirin ve bir yemek kaşığı yardımıyla salatanın üzerinde gezdirin.

Çilekli Pratik Dondurma

İsterseniz üzerini çileklerle süsleyin, isterseniz bir çikolatalı sos hazırlayıp üzerinde ılık ılık gezdirin. Çileğiniz yoksa şeftali, kayısı gibi meyveler ya da kuru meyveler de kullanabilirsiniz. Yapımı çok pratik ve tadı şahane!

Malzemeler:

- 2 paket krem şanti (2 poşet)

- 1,5 su bardağı soğuk süt

- 3 yemek kaşığı toz şeker

- 1 yumurta

- 12-15 adet blendırdan geçirilmiş çilek

Yapılışı:

Krem şanti ile sütü önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. Ayrı bir kapta toz şeker ve yumurtayı yüksek devirde 4-5 dakika çırpın. Sonra bu iki karışımı birleştirin. İçine çilek püresini de katıp karıştırın. Bir kek kalıbına ya da borcama yanlardan taşacak şekilde strec film serip içerisine harcı dökün ve yine üzerini hava almayacak şekilde yanlardan taşan streç film ile kapatın. En az 3-4 saat buzlukta kalmalı. Donduktan sonra strec filmi açıp rahatça kaptan çıkartabilirsiniz! Üzerini taze meyvelerle süsleyebilirsiniz. Afiyetle!