Bu yazımızda en sık yapılan araba kullanım hatalarını ele almak istedik. Etrafımızdaki sürücülere baktığımızda her bir sürücünün, birbirinden farklı hatalar yaparak arabalarına zarar verdiklerini sıkça görüyoruz. Aslında en dikkatli şoför bile, bazen istemeden arabasına zarar verecek hareketlerde bulunabiliyor. Gelin birlikte bunlardan bazılarına bir göz atalım;


Rölantide bekleme;
Arabamızın marşına ilk bastığımız anda motorda yağ sirkülasyonu başlar, yağ sirkülasyonunun tamamlanıp, motor parçalarının yağlanması için 30 saniye ile 1 dakika arasında bir bekleme süresi yeterli olacaktır. Bu süre uzadığı takdirde motorunuz zarar görebilir. Bunun sebebi, motorun soğuk olarak çalışmasıdır. Motoru daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ısıtmak için bekleme süremizden sonra düşük devirlerde ilerlememiz gerekmektedir.


Vitesi boşa almak;
Çok sık denk geldiğimiz hatalardan bir tanesi de özellikle rampa inişlerinde aracımızın vitesini boşa almaktır. Bu hareketi yaparak yakıt kullanılmayacağı düşünülse de, aslında aracımız boş viteste giderken rölantide kullandığı yakıtın aynısını kullanmaya devam eder. Fakat viteste olarak, gaza basmadan yaptığımız inişlerde aracımız yakıt kullanmaz. Aynı zamanda, boş viteste araba daha kolay hızlanacağından, daha çok frene basma ihtiyacı duyarız, buda fren balataların ve disklerin daha çabuk eskimesine sebep olabilir.


Bir el viteste kullanmak;
Bu harekette araba sürenlerde yine sık sık karşılaştığımız bir hata. Bir elimizin vites üstünde durması hem güvenli sürüş için oldukça yanlış bir harekettir, hem de elimizin ağırlığı vites kutusuna bir yük bindirir, bunun sebebi vites kutusuyla vites topuzu arasında direk olarak bir mekanik bağlantı bulunmasıdır uzun süreli kullanımlarda vites kutumuza zarar vermeye başlar.


Çalıştırır çalıştırmaz performanslı sürüşe başlamak;
Aracımızın motorunun en çok zarar görme sebeplerinden biride motorun tam ısınmadan ve yağlanmadan performanslı kullanıma başlanmasıdır diyebiliriz. Motor yağlanmazsa aşınma çok daha fazla olacağından motorun ömrünü ciddi manada kısaltmamıza neden olur.


Park ederken vitesi boşta bırakmak;
Bu yapılan hata araca zarar vermese de emniyet için oldukça önemli bir hatadır. Aracı park edip stop edilip, el frenini çektikten sonra araç mutlaka vitese alınmalıdır, bunu yapmak el freninin tutmadığı durumlarda, aracın durmasını sağlamaktır. Bu alt başlıkta bahsetmek istediğim bir diğer hususta, el frenini çekmeden ve frene basmadan, aracı viteste bırakmak, bu harekette aracın ağırlığını vites kutusu üzerine bindirir ve oldukça zarar verir, bunu engellemek için önce el freni çekilerek, yük el freni üzerine aktarılır.