Yazan / Filiz ÜSTEL

Kadınları yaşamda özel yapan en önemli şey, “Anne olmak ya da anne kalbine sahip olmak” tır.

Peki, kadınları güçlü ve özel kılan bu duyguları ortaya çıkaran “annelik” nedir?

- Annelik, doğurmanın getirdiği fiziki enerji, doğanın mucizelerine yakın şahitlik demektir ama fiziken bunları yaşamadan da anne ruhuna sahip pek çok kadın vardır. Çünkü annelik, doğurmanın dışında fedakârlık, almadan verme, sabır, bağlanma, cesaret, merhamet ve derin bir duyarlılık gerektirir. Bu duyguları yaşayan her kadın “anne kalbi” taşır ve annedir. Üstelik onlar için bir tercih olan bu duygu son derece saygıdeğerdir.

- İnsanoğlunun hayatta kalma içgüdüsü gereğince hissettiği bencillikten uzakta, benciliğinden bile eser kalmaz anne olunca. Yemez, yedirir, giymez, giydirir bir söylem değil gerçeğin tam kendisidir. Önceliklerinizden kolayca vazgeçiverirsiniz. (Bazen kolayca olmasa da sonuç değişmez, vazgeçersiniz)

- Adaletli bir insan olabilirsiniz ama anne olunca sizin için her şeyin o kadar da adaletli olmadığını hissedersiniz. Çünkü ister dominant, ister demokrat bir anne olun sonuç değişmez, her zaman hemen her konuda faturanın kesildiği bir durumdur annelik. Yani küçük, büyük fark etmez çocuğunuza ne yapacağını söylediğinizde suçlu, söylemediğinizde ilgisiz olma riskiniz her zaman sizinledir.

- Çok önemli sezgiler geliştirmektir annelik. Yüzündeki en ufak mimik aklından geçirdiklerinin şifrelerini kıran bir dekoderdir. Gözünün pırıltısı sağlık, bulanıklığı hastalık habercisidir, huysuzluğu kalbinin kırıklığını, çok konuşması heyecanını, çok soru sorması merakını, sinirli olması karnının acıktığını, fazla enerjisi uykusunun geldiğini anlatır. Bu liste çoookk uzundur.

- Dışarıda kendi bildiğinden şaşmayan, konforuna düşkün biri olabilirsiniz. Ama anne olduğunuzda ne sinir, ne konfor artık sizin hayat gerçeğiniz değildir. Çocuğunuzun kokusu ruhunuzu sakinleştiren tek şey olmuştur hatta küçük bir öpücük için yapamayacağınız yoktur.

- Anne olmayan dostlarınız için sıkıcı, anne olanlar içinse kader ortağısınızdır. Nereye giderseniz gidin (çocuksuz gitmek pek de mümkün değildir) aklınız sürekli ondadır.

- Anne olmadan önce çektiğiniz deliksiz uykularınız, yerini tilki uykusuna bırakır. Zihniniz hep açıktır, çocuğunuzun nefes ritmini duyan özel bir sensörünüz vardır. Aksi bir durumda daha siz anlamadan çocuğunuzun başucunda buluverirsiniz kendinizi.

- Anne olmadan son derece kararlı olduğunuz “annelik felsefenizden” pek de eser kalmaz anne olduğunuzda. Çocuğunuz size, ona nasıl annelik yapacağınızı öğretir.

- Saçınızın rengi ne olursa olsun en parlak saç sizindir, en güzel yüz, en güzel ses ve dünyanın en güzel kokusu sizin kokunuzdur çocuğunuzun gözünde. Bunun ruhunuzda yarattığı coşku sizi gerçekten güzelleştirir.

- Hayat sizi savursa da ayağınız yere sağlam basar anne olunca. Size ihtiyacı olan o can, en büyük gücünüzdür, vursalar yıkılmazsınız.

- Anne olmak kolay değildir, bir cana, can olmak, nasıl kolay olabilir ki? Tüm zorluklarına rağmen yaşamın en güzel hediyesidir annelik. Yaşamdaki tüm rollerinizin üstünde, tüm deneyimlerinizin önünde ve yaşamın tam merkezinde olmaktır annelik.

Anne olan ve kalbinde anneliği taşıyan tüm kadınların anneler günü kutlu olsun…