Türk Geriatri Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, 2050 yılında dünya nüfusunun her 6 kişiden birisinin "yaşlı" olarak kabul edilmesinin beklendiğini belirtti.

Dünya Yaşlılar Günü ve İnsan Hakları

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'ne dikkat çeken Prof. Dr. Kutsal, bu yılın temasının "Nesiller boyunca yaşlılar için İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin vaatlerini yerine getirmek" olduğunu söyledi. Bu temanın dünya genelinde yaşlıların haklarına ve bu hakların ihlallerine dikkat çekmeyi amaçladığını ifade etti.

Yaşa Dayalı Ayrımcılık ve Engeller

Kutsal, Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı'nın sonuçlarına göre kurumlarda, tutumlarda ve uygulamalarda yaşa dayalı ayrımcılığın yaygın olduğunu vurguladı. Sistemik ve yapısal engellerin, yaşlıların iş, yaşam standartları, öğrenme olanakları, hizmetlere ve kaynaklara erişimini zorlaştırdığını belirterek, bu faktörlerin yaşlıları ihmal, istismar ve ciddi sağlık sorunlarına karşı savunmasız hale getirebileceğine dikkat çekti.

Yaşlı Nüfusun Hızla Artışı

Dünya genelinde yaşlı nüfusun her geçen gün arttığını söyleyen Prof. Dr. Kutsal, gelecek 30 yıl içinde dünya çapındaki yaşlı insan sayısının iki katından fazla artarak 2050'de yaklaşık 1,6 milyar kişiye ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

Bölgelere Göre Değişen Durum

Prof. Dr. Kutsal'a göre, bu artış farklı bölgelerde farklı hızlarda gerçekleşiyor. Kuzey Afrika ve Batı Asya'da yaşlı nüfusun hızla arttığına dikkat çekti. Sahra Altı Afrika'nın da bu artıştan etkilendiğini söyledi.

AKP cephesi resmi nikahta dua edilmesine taraf oldu! AKP cephesi resmi nikahta dua edilmesine taraf oldu!

Yaşlı Nüfus Oranının Artışı

Dünya genelinde yaşlı nüfus oranının arttığına vurgu yapan Kutsal, 1950'de 65 yaş ve üzeri nüfusun dünya nüfusunun sadece yüzde 1'ini oluşturduğunu, 2021'de bu oranın yüzde 10'a çıktığını, 2050'de ise bu yaş grubunun dünya nüfusunun yüzde 17'sini temsil edeceğini belirtti.

Ülkeler Arasındaki Değişim

Dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip ülkenin Japonya olduğuna dikkat çeken Kutsal, gelecekte Çin ve Güney Kore'nin Japonya'yı geçeceğini öngördü. Yaşlı nüfus oranının en hızlı artışının ise Doğu Asya ülkelerinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Değişen Sıralama

Kutsal'a göre, yaşlı nüfus oranı bakımından ülkeler arasındaki sıralama da değişiyor. Örneğin, İsveç, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin sıralamadaki yerini kaybedeceğini belirtti.

Sonuçta Dünya Gittikçe Yaşlanıyor

Yaşlı nüfusun hızla arttığı ve yaşlıların nüfusa oranının yükseldiği bir gerçek. Bu durum, toplumların yaşlı nüfusa daha fazla dikkat ve destek sağlaması gerektiğini gösteriyor.

Kaynak: AA