Asgari ücret görüşmeleri, milyonlarca çalışanın gözü kulağı arasında önemli bir gündem maddesi haline geldi. Hükümetten, Ocak 2024'te yapılacak olan asgari ücret zammına dair tek zam sinyali geldi. Gözler şimdi, ocak ayında yapılacak zam oranına çevrildi.

Ekonomist Muhammet Bayram'dan Analiz

Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücret görüşmeleriyle ilgili çarpıcı bir analizde bulundu. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın "Gelecek sene yılda bir defa asgari ücret zammı yapılacak" açıklamasına dikkat çeken Bayram, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın benzer bir ifade kullandığını hatırlatarak, asgari ücretin yılda bir kez belirlendiğini vurguladı. Ancak Bayram, pandemi sonrasında yüksek seyreden enflasyon nedeniyle yılda iki kez belirlenmesinin artık gerekliliğini savundu.

Enflasyon ve Zam İlişkisi

Bayram, enflasyonla mücadele kapsamında asgari ücretin yılda bir defa belirlenmesinin, fiyat-artış-ücret sarmalını düzeltme amacını taşıdığını belirtti. Enflasyonun yıllık yüzde 61 seviyesinde olduğunu hatırlatan Bayram, Kasım ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından tüm ücretlere yapılacak olan zam oranının ortaya çıkacağını söyledi.

Borsaya iki yeni halka arz geliyor: Altınay Savunma ve Koç Metalurji halka arz oluyor! Kaç lot dağıtacaklar? Fiyatlar ne Borsaya iki yeni halka arz geliyor: Altınay Savunma ve Koç Metalurji halka arz oluyor! Kaç lot dağıtacaklar? Fiyatlar ne

Ek Zam ve Özel Sektör Çalışanları

Bayram, enflasyonla mücadele çerçevesinde asgari ücrete yılda bir kez ek zam yapılmasının, vatandaşları zor duruma sokabileceğine dikkat çekti. Sadece asgari ücret değil, aynı zamanda asgari ücretin üzerinde maaş alan özel sektör çalışanları için temmuz ayında bir zam daha öngördü. Bayram, 2025 yılı itibarıyla ise yılda tek zammın konuşulabileceğini belirtti.

Memur ve Emeklilere Yılda İki Kez Zam

Bayram, memur ve memur emeklileri ile işçi ve Bağkur emeklilerinin yılda iki kez zam aldığını hatırlatarak, asgari ücretli ve diğer özel sektör çalışanlarının yılda iki kez zam almamasının hakkaniyete uygun olmadığını ifade etti. Yılda bir kez zam yapılmasına yönelik çalışmaların olabileceğini söyledi. Bu çerçevede, asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir artış yapılabileceğini öngördü.

Zam Oranı Tahmini

Zam oranı konusunda Bayram, en az enflasyon oranı kadar artış yapılacağını düşündüğünü belirterek, Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin yüzde 65 seviyesinde olduğunu hatırlattı. Bu çerçevede yüzde 40'a yakın bir zam beklentisi olduğunu ifade etti. Ancak asgari ücretin en fazla yüzde 50 oranında artabileceğini söyledi. Bayram, yüzde 40'lar düzeyinde bir artış beklediğini vurguladı.

Bu Yıl Tek Zam Yapılacaksa

Eğer yılda iki defa yapılmayacaksa ve tek seferde yapılacaksa yüzde 40'ın üzerinde artış olabileceğini belirten Bayram, gelecek sene enflasyonun zamma eklenebileceğini ya da alım gücünü artırıcı adımların atılması durumunda tek seferlik bir asgari ücret artışı gündeme gelebileceğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ