HABER MERKEZİ- Asgari ücretin 2024 yılında ne kadar olacağına dair pek çok tahmin bulunuyor. Peki asgari ücret ne zaman açıklanacak? Asgari ücret ne kadar olacak? Kamuoyundaki asgari ücretlere dair tahminleri sizler için araştırdık. Henüz rakamlar belli olmasa da asgari ücrete dair enflasyon oranları ile paralel tahminler bulunuyor. Bu tahminler ise asgari ücretin ne kadar olacağına dair ipuçları veriyor. Uzmanlar, enflasyonun artması nedeniyle asgari ücretin artırılacağını tahmin ediyor. Asgari ücrete dair tahminlerin detayları haberimizde...

ZAMLI ASGARİ ÜCRET 2023 NE ZAMAN, HANGİ AY YATACAK?

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını aralık ayında yapacak. Toplantıya, işçi ve işveren temsilcilerinin yanı sıra Hükümet temsilcileri de katılacak. Yapılan toplantıların ardından aralık ayının son haftasına doğru güncel asgari ücret tutarının belirlenmesi bekleniyor. Asgari ücretin ne kadar artacağı, enflasyon oranları ve işçi ve işveren temsilcilerinin talepleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.  

2024 yılında asgari ücret, emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2023 Temmuz ayında 11.402 TL olarak belirlenen asgari ücret, yüksek enflasyon ve döviz kuru karşısında özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için alım gücünü korumakta zorlanıyor. 2024 yerel seçimlerinin yaklaştığı bu dönemde, yeni asgari ücret beklentileri gündemde. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve iktidar temsilcilerinden oluşuyor ve aralık ayında toplanması bekleniyor. Komisyon, 2023 yılının ikinci yarısı için belirlenen asgari ücretin yüzde 34'lük artışla 11.402 TL'ye çıkarılmasını kararlaştırmıştı.  Enflasyon beklentilerine bakıldığı zaman yüzde 39,61 ve yüzde 51,46 oranlarının yeni asgari ücret için zam müzakerelerinin odak noktası olması yüksek bir olasılık olarak öne çıkıyor. Asgari ücretin oranlarının değişimine göre Yüzde 40 zam yapılırsa, yeni asgari ücret 15.962 TL, yüzde 45 zam yapılırsa 16.532 TL veyüzde 50 zam yapılırsa, yeni asgari ücret 17.103 TL olacak. Bu rakamların tahminden ibaret olduğunu bilmek gerekiyor. Asgari ücretin ne kadar olacağı Aralık ayında gerçekleştirilecek olan toplanılarla birlikte belli olacak. Yerel seçimlerin yakın olmasının da asgari ücrete etki edeceği uzmanların tahminleri arasında yer alıyor. 


asgari-ucrette-3-uncu-toplanti-saati-belli-oldu

ASGARİ ÜCRET NEDİR? 

Asgari ücret, bir işçinin normal bir çalışma günü karşılığında ödenen ve çalışanın gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir.

Asgari ücret, işçilerin yaşam standartlarını korumak ve işsizliği azaltmak için uygulanan bir ekonomik politika aracıdır. İşçi sendikaları, asgari ücretin enflasyon karşısında erimesini önlemek ve işçilerin haklarını korumak için mücadele etmektedir.

Türkiye'de asgari ücret, her yıl Hükümet, işçi sendikaları ve işveren sendikalarının katılımıyla kurulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. 2023 yılı Temmuz-Aralık dönemi için asgari ücret 11.402,32 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ