2023 yılında milletvekili maaşları ne kadar oldu? Milletvekilleri aylık ne kadar maaş alıyor? Milletvekili danışmanı ne kadar maaş alıyor? Milletvekili maaşı nasıl hesaplanıyor? Milletvekili kaç saat çalışır? Şu anda kaç milletvekili var? Milletvekili kendi işini yapabilir mi? Emekli milletvekili maaşı 2023 ne kadar? Vefat eden emekli milletvekili maaşı ne oluyor? Bu ve benzeri soruların cevaplarını bu haberde bulabilirsiniz. İşte 2023 milletvekili maaşlarıyla ilgili merak edilenler:

Tahsis numarası 1, 3, 5, 7 ,9 olan Bağ-Kurlular ne zaman maaş alır?

2023 Milletvekili Maaşı Ne Kadar?

Milletvekillerinin ne kadar maaş aldıkları her yıl merak konusu oluyor. 2021 yılında milletvekili maaşı 25 bin lira olarak belirlenmişti. 2022 yılının ilk altı ayında milletvekili maaşı 40 bin lira iken Temmuz 2022 zammı ile 56 bin liraya yükselmişti. 2023 yılında ise milletvekili maaşı yüzde 31,03 oranında artarak 73 bin 379 lira oldu. Son bir yılda milletvekili emeklilerine yapılan zam ise yüzde 176’yı buldu. Halen hem milletvekilliği yapan hem de emekli milletvekili olanların aylık geliri ise 125 bin 349 lira oldu.

Tahsis numarası 1, 3, 5, 7 ,9 olanlar ne zaman maaş alır?-1

Milletvekilleri Aylık Ne Kadar Maaş Alıyor?

Milletvekilleri aylık olarak sadece maaş almıyorlar. Ayrıca yolluk, lojman, makam aracı, yakacak, elektrik, su, telefon, internet, sağlık hizmetleri gibi çeşitli sosyal ve mali haklardan da yararlanıyorlar. Bu hakların toplam tutarı ise milletvekili maaşının yaklaşık iki katına denk geliyor. Buna göre, 2023 yılında bir milletvekilinin aylık toplam geliri yaklaşık olarak 146 bin lira civarında oluyor.

Sadık Khan, üçüncü kez seçildi Sadık Khan, üçüncü kez seçildi

BAĞ-KUR emeklilerinin zamlı maaşları ne zaman yatacak?

Milletvekili Danışmanı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Milletvekilleri, kendilerine yardımcı olması için danışmanlar da istihdam edebiliyorlar. Danışmanların sayısı ve niteliği ise milletvekillerinin takdirine bağlı olarak değişiyor. Danışmanların maaşları ise TBMM Başkanlığı tarafından belirleniyor. TBMM Başkanlığı’nın son kararına göre, danışmanların brüt ücretleri şu şekilde belirlendi:

  • Birinci dereceden atananlar: 9 bin 500 lira
  • İkinci dereceden atananlar: 8 bin lira
  • Üçüncü dereceden atananlar: 7 bin lira
  • Dördüncü dereceden atananlar: 6 bin lira

Danışmanların net ücretleri ise vergi kesintileri ve diğer kesintiler sonrasında brüt ücretlerinin yaklaşık yüzde 60’ına denk geliyor.

SSK emekli maaşları ne zaman ödenecek?

Milletvekili Maaşı Nasıl Hesaplanıyor?

Milletvekili maaşı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktara göre belirleniyor. En yüksek devlet memuru ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri’nin maaşına yapılan zam oranı, milletvekili maaşına da yansıyor. Milletvekili maaşı, ayrıca memur maaş katsayısına göre de artış gösterebiliyor. Memur maaş katsayısı ise her yılın Ocak ve Temmuz aylarında yeniden belirleniyor.

Apartman Görevlisi maaşları 2023 Zamlı Kapıcı maaşları kaç para oldu?

Milletvekili Kaç Saat Çalışır?

Milletvekilleri, TBMM’nin çalışma saatleri ve günleri dışında da kendi seçim bölgelerinde veya Ankara’da çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar. Bu nedenle, milletvekillerinin çalışma saatlerini net olarak belirlemek zor. Ancak, TBMM’nin çalışma saatleri ve günleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • TBMM Genel Kurulu, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 15.00’te toplanır. Toplantı süresi en çok 6 saattir. Ancak, gerekli görüldüğü takdirde toplantı süresi uzatılabilir.
  • TBMM Komisyonları, Pazartesi günleri saat 14.00’te toplanır. Toplantı süresi en çok 4 saattir. Ancak, gerekli görüldüğü takdirde toplantı süresi uzatılabilir.
  • TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 10.00’da toplanır. Toplantı süresi en çok 8 saattir. Ancak, gerekli görüldüğü takdirde toplantı süresi uzatılabilir.

Buna göre, bir milletvekilinin haftalık TBMM’de geçirdiği süre en az 18 saat, en çok 36 saat arasında değişebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ