Bu şekilde ödenen primler, emeklilik süresini kısaltarak emeklilik hakkının daha erken elde edilmesine yardımcı olabilir. Peki, 2023 Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması hesaplaması nasıl yapılır? Doğum borçlanması şartları nelerdir?
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR ?
Doğum borçlanması, sigortalı bir kişinin doğum yapmışsa, doğum sonrası emeklilik hakkını elde etmek veya emeklilik süresini kısaltmak amacıyla prim ödemesi yapmasına olanak tanıyan bir uygulamadır. Bu şekilde ödenen primler, emeklilik süresini kısaltarak emeklilik hakkının daha erken elde edilmesine yardımcı olabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMASI
Doğum borçlanması hesaplaması, genellikle doğum yapan kişinin doğum tarihinden itibaren geçen süre ve o dönemdeki prim ödeme miktarına bağlı olarak yapılır. Hesaplamada kullanılan formüller ve prim oranları zaman içinde değişebilir.
DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI
Doğum borçlanması yapacak kişinin sigortalı olması gerekmektedir.
Doğum borçlanması, doğum yapan kişinin yapması gereken bir işlemdir, yani eşinin sigortası üzerinden yapılacak bir işlem değildir.
Doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren belirli bir süre içinde doğum borçlanması için başvuru yapılması gerekebilir. Doğum borçlanması yapılabilmesi için prim ödeme yükümlülüğü bulunmalıdır.
2023 DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMA, ŞARTLARI VE BAŞVURUSU?
Doğum borçlanması, doğum nedeniyle iş hayatından uzak kalan kadınların geriye dönük prim ödemesine olanak tanıyan bir durumdur. Doğum borçlanması sayesinde prim gün sayısı eksik olan kadınlar, doğum sonrasında çalışamadığı süreleri borçlanarak eksik prim gün sayılarını tamamlayabiliyorlar.
BORÇLANMA NASIL OLUR ?
Peki, 2023 doğum borçlanması şartları nelerdir? Doğum borçlanması için çocuğun sağ olması, annenin doğumdan önce sigortalı olması ve doğumdan sonra borçlanılacak süre içinde prim ödenmemesi gibi şartlar aranıyor.
EN FAZLA İKİ YILI KAPSIYOR
Aynı zamanda doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yılı kapsıyor. Bununla birlikte çalışan kadınlar, en fazla üç çocukları için doğum borçlanmasından faydalanabiliyorlar. Bu da çalışan annelerin en fazla 6 yıllık doğum borçlanması başvurusunda bulunabileceği anlamına geliyor.
KİMLER BAŞVURABİLİR ?
Peki, doğum borçlanması 2023 primleri ne kadar? Doğum borçlanması hesaplama nasıl yapılır? Doğum Borçlanmasına Kimler Başvurabilir?
Doğum borçlanmasına aşağıdaki şartları sağlayan kişiler başvurabilirler:
Doğumdan önce;
Hizmet akdine tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar,
Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar, Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar ile bunların hak sahipleri doğum borçlanması talebinde bulunabilirler.
DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR ?
Sigortalı kadınların doğum nedeniyle çalışma hayatından ayrı kaldıkları 2 yıllık süreyi borçlanabilmeleri için bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. Doğum borçlanması şartları 2023 yılı için şu şekildedir:
- Hizmet akdi kapsamında çalışanların sigortalılıklarının tescil edilmiş ve adına prim bildirilmiş/tahakkuk edilmiş olması,
- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında olan sigortalıların sigortalılıkların tescil edilmiş ve ödenmiş ya da tahakkuk etmiş prim borcunun olması,
- Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılanların sigortalılıklarının tescil edilmiş olması,
- Kadın sigortalının doğumdan önce sigortalı olması,
- Doğumdan sonra borçlanılacak süre için adına prim ödenmemiş olmaması,
- Borçlanılacak sürede çocuğun sağ olması gerekmektedir.
DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
İlk defa 510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalı kadınlar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ve mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanuna tabi sigortalılar, son çalışmalarının geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne/Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurabilirler.
Kamu görevlileri ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet üzerinden doğum borçlanması başvurusunda bulunabilirler. Doğum borçlanması başvurusu için kadınların işvereninden herhangi bir belge almasına gerek yoktur. İşlemler, kurumun hizmet kayıtlarından faydalanılarak sonuçlandırılmaktadır.
DOĞUM BORÇLANMASINDARN KAÇ YIL YARARLANILIR ?
Doğum borçlanması, doğumdan sonraki iki yıl için yapılabilir. Anneler her doğumlarında en fazla 720 gün borçlanabilirler. Bununla birlikte sigortalı kadınlar, çalışamadıkları en fazla 3 doğum için borçlanabilirler. Bu da en fazla 6 yıllık doğum borçlanması yapabilecekleri anlamına gelir. Doğum yapan kadınların doğumdan sonra adına prim ödenmiş günleri doğum borçlanması hesabına katılmaz. Yani prim ödenen süreler 2 yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılır. Buna ek olarak borçlanma yapılacak sürede bebeğin yaşıyor olması gerekmektedir. Çocuğun vefat etmesi halinde, vefat ettiği tarihe kadar olan süreler borçlanılabilir.
2023 DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Doğum borçlanması hakkından yararlanmak isteyen çalışan annelerin merak ettiği bir diğer konu da doğum borçlanması hesaplama ile ilgilidir. Peki, 2023 doğum borçlanması primi ne kadar? Doğum borçlanmasından yararlanmak isteyen anneler, borçlanma talep dilekçesi ve kimlik kartlarıyla ilgili kuruma başvurduklarında gerekli incelemeler başlayacaktır. Eğer annenin borçlanma hakkı bulunuyorsa ödeyeceği asgari tutar SGK tarafından kendisine yazı ile bildirilmektedir.
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?
Doğum borçlanması, sigortalı kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları süreleri borçlanmak için kullanabilecekleri bir haktır. Borçlanılan süreler, emeklilik yaşını ve emeklilik maaşını artırır. Kadın çalışanlara sigorta, bağkur ya da diğer kapsamlardaki başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için gün borçlanması yaparak bu günleri hizmetten saydırmasına olanak sağlayan bir haktır. Sigortalılık statüsü fark etmeksizin bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapma hakkına sahiptir. 4/a'lı, 4/b'li ve 4/c'li, yani SSK'lı, Bağ Kur'lu ve Emekli Sandığı mensubu bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabilir.
2023 DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMA (NE KADAR?)
2023 Doğum borçlanması, günlük brüt asgari ücretin %32’sinden az ve 7,5 katını geçmeyen süreler için yapılabilir. 2023 yılı için günlük brüt asgari ücret 13.414,50 TL’dir. Bu nedenle, doğum borçlanması için günlük en az borçlanma bedeli 143,08 TL’dir.
DOĞUM BORÇLANMASI DURUMUNDA TAKSİT VAR MI?
Doğum borçlanması, sigortalı kadınların doğum sonrasındaki belirli bir süreyi borçlanarak emeklilik yaşını öne çekmesine veya emeklilik maaşını artırmasına olanak sağlayan bir haktır. Doğum borçlanması bedelinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak borçlanma bedelinin tamamının değil de bir kısmının ödenmesi halinde ödenen tutarın karşılığı kadar gün kazanılır. Sonradan yapılan yeni doğum borçlanması başvurularında bu ödenen günler düşülür.
Kurum tarafından hesaplanan prim borcunun kişiye tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.