Labor Action Tracker (İşçi Eylemleri Gözlemcisi) tarafından yayımlanan rapora göre, 2023 yılında ABD'de 470 iş durdurma eylemi gerçekleşti. Bu eylemlere katılan işçi sayısı ise 539 bine ulaştı. 2022'ye göre grevlerin sayısında %19, iş durduran işçi sayısında ise %141 artış gözlemlendi.

Artan Grevlerin Nedenleri

Raporda, artan grevlerin başlıca nedenleri arasında SAG-AFTRA, Kaiser Permanente Sendikaları Konfederasyonu, Los Angeles okul bölgesi ve UAW Ayağa Kalk grevleri yer alıyor. Bu grevlerde 350 bin işçi iş durdurma eylemine katılmış ve tüm grevlerin %65'ini oluşturdu.

Grevlerde En Çok Hangi Talepler Öne Çıktı?

2023 yılında grevlerde en çok öne çıkan talepler şunlar olmuştur:

  • Daha iyi ücret
  • Daha iyi sağlık ve güvenlik
  • Personel sayısının artırılması

Hangi Sektörlerde En Fazla Grev Gerçekleşti?

Grevlerin en yoğun olduğu sektör %33'lük oranla konaklama ve yiyecek sektörü olmuştur. Bu sektörü %20'lik oranla eğitim ve sağlık sektörleri takip etti.

Grevlerin Süresi

2023'teki grevlerin %62'si beş günden az sürerken, çalışanların yaklaşık yarısı bir aydan uzun süre grevde kaldı.

Emekçiler sokaklarda

ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de 2023 yılında birçok sektörde işçiler haklarını aramak için sokağa çıktı. Artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle en çok öne çıkan talep zam oldu. Türkiye, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 2023 Küresel Haklar Endeksi raporuna göre işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ