İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi konusunda bir duyuru yayınladı. İl Müdürlüğünden yapılan duyuruda, 28 Şubat 2023 mesai bitimine kadar bireysel sulama sistemi için başvuruların dosya halinde elden il müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca hibe oranının yüzde 50 olduğu ve proje tutarının 1 milyon lirayı geçmemesi gerektiği vurgulandı.

Hangi yatırımlara hibe desteği verilecek?

1.       Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,

2.       Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,

3.       Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,

4.       ç) Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması,

5.       Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması,

6.       Tamburlu sulama sistemi kurulması,

7.       Güneş enerjili sulama sistemi kurulması,

8.       Tarımsal sulama amaçlı güneş enerji sistemleri,

9.       ğ) Akıllı sulama sistemleri.

Tarımsal sulama teşvikleri ve destekleri nelerdir?

Tarımsal sulama faaliyetlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) kayıtlı olmak şartı ile 200 milyon liralık bireysel sulama desteği verilmektedir. Ayrıca 2021-2025 yılları arasında 4. dönem kırsal kalkınma tarımsal sulama destekleri kapsamında %50 hibe desteği sağlanmaktadır. Bu destekler, tarımsal sulama yatırımlarının yapılmasını ve geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla verilmektedir.

Sulama kredisi nasıl alınır?

Çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmaları koşulu ile bireysel sulama sistemi desteklerinden yararlanabilmektedir. Devlet tarafından sağlanan hibe ve destekleri almak isteyen çiftçiler, sulama teknolojisi kurulumunu gerçekleştirecek bir firma ile anlaşma yapmalı ve proje hazırlamalıdır. Bu proje ile birlikte yapılan başvuruda kredi verilmektedir.

Tamburlu sulama sistemi nedir?

Tamburlu Sulama Sistemi, su kaynağından bir motor tarafından pompalanan suyun hortuma bağlı kanatlar ya da tabancalar (yağmurlama başlıkları) aracılığıyla geniş bir alanı sulamak için kullanılan modern bir sulama yöntemidir.

Güneş enerjili (Solar Enerji) sulama sistemi nedir?

Solar sulama, güneş enerjisi kullanılarak gerçekleştirilen sulama sistemine verilen isimdir. Günümüzde giderek popüler hale gelen bu sistem, tarımsal alanlarda şebeke elektriğine erişimin olmaması nedeniyle fosil kaynaklı enerjiler yerine güneş enerjisi kullanılarak gerçekleştirilen tarımsal sulamaya olanak sağlar.

Center Pivot sulama sistemi nedir?

Center Pivot Robotik Sulama Sistemi, ekili dairesel tarlalar için otomatik, el değmeden çalışan bir sulama sistemidir. Bu sistem çelik borulardan oluşan betonarme bir platform üzerinde dairesel dönüş yaparak tarlayı sulayarak hem su tasarrufu hem de işçi maliyetlerini azaltır.

Lineer sulama sistemi nedir?

Lineer Sulama Sistemleri, ince ve uzun dikdörtgen şeklindeki tarlaların düz bir şekilde sulanması amacıyla tasarlanmıştır. Bu sistemler bir su alan makinesinin bir hat boyunca doğrusal olarak hareket etmesiyle çalışır. Makine %4-5 eğimlerde rahatça çalışabilir ve sulama işlemi gerçekleştirir.