Utku ÇELİK-Türkiye'de basın özgürlüğünün ve medya araştırmalarının destekçisi olan Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD), "Yol arıyoruz" şiarıyla düzenlediği 1. İzmir Basın Kampı'na ev sahipliği yapıyor. 28 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen bu etkinlik, Türkiye'nin dört bir yanından gelen 100'ün üzerinde gazeteci, akademisyen ve uzmanı bir araya getiriyor.

Yerel Medya İçin Alternatif Deneyimler Tartışıldı

İlk günün en dikkat çeken etkinliklerinden biri, Teos Ormancı Tatil Köyü'nde düzenlenen "Yerel Medya için Alternatif Deneyimler" konulu oturum oldu. Burada, yerel medyanın karşılaştığı zorluklar ve yeni gelir modelleri üzerine yoğun bir tartışma yürütüldü. Bu konuda konuşan Bursa Muhalif Gazetesi kurucusu Ozan Kaplanoğlu, "Ayakta kalmamız için okuyucularımıza dayanmalıyız. Onlar olmadan başarılı olamayız." dedi.

Medya ve Örgütlenme: "Asla Yalnız Yürümeyeceksin"

Kampın ilk gününün ikinci etkinliği ise "Medya ve Örgütlenme" konulu bir forumdu ve "Asla Yalnız Yürümeyeceksin" başlığı altında gerçekleşti. Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş, bu etkinliğin konuşmacıları arasındaydı.

Başkan Türenç, "Örgütlülüğün çok elzem olduğunu düşünüyorum. Basın meslek örgütlerinin bir araya gelmesi, birlikte hareket etmesi, 'ben' demeden 'biz' demeyi öğrenmesi çok önemlidir." şeklinde konuştu.

ÇGD İzmir Temsilcisi Akbaş, "Medyanın sorunlarını doğru bir şekilde tespit etmeden çözüm yolu bulamayız. En temel sorunlardan biri medyanın tekelleşmesi." ifadelerini kullandı.

İzmir'de Karabağlar’ın geleceği gençlerle şekilleniyor İzmir'de Karabağlar’ın geleceği gençlerle şekilleniyor

İGC Başkanı Gappi ise örgütlü yapılara vurgu yaparak, "Eğer bir yol yoksa, o yolu kendimiz açmalıyız. Güç arayışımızın bir nedeni yok, çünkü zaten güçlüyüz. Örgütlü yapıları savunmalıyız." dedi.

TGS Genel Başkanı Durmuş ise Türkiye'de medya sektörünün değişimini ve mevcut durumunu değerlendirdi. "Gazetecinin para kazandığı ve geleceği endişe etmediği bir yapıya ihtiyacımız var. Bu nedenle sendikalaşma artmalı." dedi ve Sputnik Türkiye grevine de değinerek, "Onlar yolunu buldular ve direnişlerini sürdürüyorlar." şeklinde konuştu.

Yapay Zeka ve Medyaya Etkileri ile Yerel Medya ve Yerel Yönetimler İlişkisi

Kampın ikinci gününde ise "Yapay Zeka ve Medyaya Etkileri" ve "Yerel Medya ve Yerel Yönetimler İlişkisi" atölyeleri ile devam edecek. Bu etkinlikler, medya sektöründeki teknolojik gelişmelerin ve yerel yönetimlerin medya üzerindeki etkilerini ele alacak.

Kaynak: Utku ÇELİK