Zübük, Türk sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan ve 1980 yılında çekilen bir komedi filmidir. Film, Aziz Nesin'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Yönetmenliğini Kartal Tibet üstlenmiştir ve yapımcısı ise Türker İnanoğlu'dır. Başrollerde Kemal Sunal ile Nevra Serezli yer almaktadır.  Metin Serezli, Kadir Savun, Bülent Kayabaş, Şemsi İnkaya gibi isimler de filmin kadrosundadır.

Film, İbrahim Zübükzade adındaki bir karakterin etrafında dönmektedir. Zübük, köyde yaşayan bir dolandırıcıdır ve kendini zeki ve kurnaz olarak görmektedir. Filmin ana teması, Zübük'ün çeşitli entrikalar çevirerek insanları kandırması ve komik durumlara düşmesidir. Zübük, daha sonra siyasete atılarak dolandırcılığını ileri bir seviyeye taşır.

Milletvekili İbrahim Zübükzade (Kemal Sunal), mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçidir. Sözünde durmayan, ahlaksız bir adamdır. Gazeteci Yaşar (Metin Serezli), gazetede yayınlamak istediği yazı dizisi için Zübükzade’nin yaşam öyküsünü öğrenmek ister. Gittiği köyü Gülören’de karşılaştığı köylüleri, Zübükzade’yi nefretle anarlar. Yaşar’ın köylüden aldığı bilgiye göre Zübük; iş hayatına bir dairede kâtip olarak başlamış, kısa sürede aldığı rüşvetlerle zengin olup çıkmıştır. Foyası ortaya çıkınca kovulan Zübük, Destek Partisi’ne girip yağcılıkla ocak başkanlığına yükselir. Girdiği her yere de rüşveti bulaştırır.

Muhalefet partisinden olan Kadir Ağa’nın (Kadir Savun) kızı Yektane’yi (Nevra Serezli) evlenme vaadiyle kandırıp birlikte olur ama çetin ceviz Yektane, silah zoruyla Zübük’ü nikah masasına oturtur. Uyanık Zübük, partili partisiz herkesi öylesine birbirine düşürür ki sonunda halk, onun belediye reisi olması için neredeyse yalvarır. Aklı sürekli şeytanlığa çalıştığı için kendisine kurulan komploları da birer ikişer savuşturan Zübük, kendini milletvekili seçtirir.

Tüm bu anlatılanlara çok şaşıran kurt gazeteci Yaşar, Zübük’le yüz yüze konuşmaya gider. Zübük, tüm yüzsüzlüğü ile köylüyü, kasabalıyı, giderek tüm halkı kötüleyip kendisinin ne denli dürüst ve vatansever bir politikacı olduğunu öyle bir anlatır ki Yaşar, Zübük’e neredeyse acımaya başlar ama giderayak Zübük’ün kendisine de oynadığı bir oyun, aklını başına getirir. Çirkin politikacıların elinde çaresiz kalan halkın her zaman haklı olduğunu anlar.

Zübük filmi, Türk halkının büyük ilgisini çekmiş ve dönemin en çok izlenen filmlerinden biri olmuştur. Mükemmel oyunculuk performanslarıyla birlikte absürt komedi unsurlarıyla da dikkat çekmiştir. Film, toplumun çeşitli kesimlerindeki dolandırıcılık ve insanların saflıkla nasıl kandırılabileceği gibi konuları hicivsel bir şekilde ele almaktadır.

Zübük, Türk sinema tarihinde klasikleşmiş bir komedi filmi olarak kabul edilmektedir. Kemal Sunal'ın unutulmaz karakterlerinden birini canlandırdığı ve mizah anlayışıyla Türk sinemasının önemli bir örneği haline geldiği için hala sevilerek izlenmektedir.

Kemal Sunal’ın başrol olarak oynadığı filmlerin çoğu televizyonda yayınlanırken Zübük filmi neredeyse yayınlanmamıştır ve bunun üstüne siyasiler, arasında birbirleriyle olan diyaloglarında içerisinde ‘zübük’ kelimesinin geçmesi de bazı yargılamaların temel unsuru olmuştur. Zübük filmi, Türkiye’nin realitesini izleyiciye yansıtmıştır. Zübük romanının Kartal Tibet tarafından 1980 yılında sinemaya uyarlanmasıyla Aziz Nesin’in bu eseri daha da değer kazanmıştır.

Editör: Tunca Civa