Zeytin ve zeytinyağı sektörde faaliyet gösteren iki tarım satış kooperatifleri birliği, sektörün hedeflerinin kısa sürede gelişmesi ve büyütülmesi için işbirliği ve stratejiler belirlenmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Tariş Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sürek, Genel Müdür Güngör Şarman ve Yönetim Kurulu Üyeleri Marmarabirlik'e nezaket ziyaretinde bulundu. Zeytinyağı üretiminde öncü tarım satış kooperatifleri birliği olan Tariş ile zeytin üretiminde söz sahibi olan Marmarabirlik yöneticileri bir araya geldi. Marmarabirlik Başköy tesislerinde buluşan iki birlik yöneticisi, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün üretim hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve bu yolda alınan mesafeleri değerlendirerek, gelecek vizyonunu tartıştı. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, bu yıl gerçekleşmesi öngörülen 250 bin ton zeytinyağı üretimi ve 456 bin ton sofralık zeytin üretiminin gelecek yıllarda daha hızlı artış göstereceğini söyledi. Sürek, gerçekleşecek üretimin iç ve dış pazarlarda doğru değerlendirilmesi için bugünden satış ve pazarlama stratejilerinin ortaya konulması gerektiğini belirterek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son yıllarda zeytin ve zeytinyağı sektörüne yaptığı destek ve teşviklerin sonucu, üretici ürününe bakmaya başladı. Bunun sonucu olarak, üretim hızla artış kaydediyor. Geçen yıl 177 bin ton olan zeytinyağı üretimi, bu sezon yüzde 63 artışla 250 bin ton sevilerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda daha hızlı üretim artışı olacağını düşünerek, iç ve dış pazarda bu ürünün en iyi şartlarda pazarlanması sağlanmalıdır" dedi. Sürek, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile Marmarabirlik'in binlerce ortağının alın teri ve emeğinin ürünü olan zeytinyağı ve sofralık zeytinin en iyi şekilde değerlendirilmesi bakımından bu alanda söz sahibi iki yapının ortak hareket etmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Tariş ve Marmarabirlik'in üreticilerini olduğu kadar tüketicilerini de koruyan yapılar olduğunu anlatan Sürek, şöyle konuştu: "Doğru ve güvenli gıdanın en önemli adresleri olan kooperatifler, üreticisinin ürününü en iyi şekilde değerlendirirken, tüketicisine de güvenilir gıda sunmaktadır. Kuruldukları günden bu yana ülke ekonomisinde önemli değerler yaratan iki birlik, tarımsal üretimin iç pazarda ve dış pazarlarda markalaşmış değerleridir. Marmara Birlik ile önümüzdeki günlerde ortak projeler ve işbirlikleri yapmak için de mutabakata vardık. Bölgelerimizde ve pazarlarda ortak projelere imza atacağız."

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa da ziyaretin çok verimli geçtiğinin altını çizerek, sektörün bugününü değerlendirdi. Asa, her iki birliğin de ülke adına önemli roller üstlendiğini belirterek, "Marmarabirlik ve Tariş'in aynı sektörde faaliyet göstermesi ve her iki kuruluşunda üretici kuruluşu olması nedeniyle işbirliği yapmayı planlıyoruz. Ortak projeler üretmek üzere mutabakata varılmıştır. Ayrıca, üreticilere verilmekte olan devlet desteğinin Birlikler üzerinden yapılması konusunda fikir birliği oluştu. Zeytin ve zeytinyağının alımı, işlenmesi ve tüketiciye sunulması konularında görüş alışverişinde bulunduk" dedi.