Kasım ayı, tüm dünyada “Muhteşem Cuma, Efsane Kasım” gibi çeşitli isimlerle anılan indirim kampanyalarıyla dolu bir ay olarak biliniyor. Bu kampanyalar, önceleri kasımın son haftasına sıkıştırılırken, artık kasım ayının tamamını kapsıyor. Peki, tüketiciler bu indirimlere nasıl yaklaşıyor? Hangi kategorilerde ne kadar alışveriş yapıyor? Fiyatlar gerçekten düşüyor mu?

Bu soruların cevabını bulmak için araştırma şirketi AGS Global, 1-3 Aralık 2023 tarihleri arasında 864 kişiyle yaptığı anket çalışmasını yayınladı. Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %65,7’si kasım ayı indirimi kapsamında alışveriş yaptığını, %34,3’ü ise bu indirimlerden faydalanmadığını belirtti. Alışveriş yapanların %56,3’ü online mecrayı, %40,8’i ise hem online hem fiziksel mecraları kullandığını ifade etti. Sadece fiziksel mecradan alışveriş yapanların oranı ise %2,9 ile oldukça düşük kaldı.

Kasım ayı indirimlerinden faydalananların %91,6’sı sadece ihtiyacı olan şeyleri aldığını, %8,4’ü ise ihtiyacı olmayan şeyleri de aldığını söyledi. Bu sonuçlar, bu yıl yaşanan enflasyonun tüketici davranışlarını etkilediğini gösteriyor.

Fed, faiz oranını sabit tuttu Fed, faiz oranını sabit tuttu

En Çok Hangi Kategorilerde Alışveriş Yapıldı?

Araştırmada katılımcılara, kasım ayında en çok alışveriş yaptıkları kategoriler çoklu cevap şeklinde soruldu. Bu soruya verilen cevaplara göre, kasım ayı indirimlerinden yararlanan alışverişçilerin listesinde ilk sırada %67,6 ile “kişisel bakım” ürünleri yer aldı. Bu kategoriyi, %62 ile “giyim, ayakkabı ve aksesuar” ve %42,3 ile “tüketici elektroniği” takip etti. “Gıda” kategorisinde alışveriş yapanların oranı %16,9, “ev bakım ürünleri” kategorisinde alışveriş yapanların oranı ise %14,1 olarak belirlendi. Kasım ayında en az indirimlerinden faydalanılan kategori ise %4,2 ile “eğlence-kültür” oldu. Bu kategori, tiyatro, kitap, sinema gibi birçok ürün ve hizmeti içeriyor.

“İndirime İnanmıyoruz”

Araştırmada, kasım ayı kampanyalarına ilgi göstermeyen katılımcıların gerekçeleri de irdelendi. Bu katılımcıların %60,5’i indirimlere inanmadıkları için alışveriş yapmadıklarını, %35,1’i ise ihtiyacı olmadığı için alışveriş yapmadıklarını belirtti. Fiyatları uygun bulmayanların oranı %16,2, bütçesi yetmeyenlerin oranı %10,8, aradığı ürünü bulamayanların oranı ise %2,7 olarak saptandı.

Kasım ayı indirimlerinin genel algısı ise tüm katılımcılara soruldu. Bu soruya verilen cevaplara göre, katılımcıların %57,4’ü kasım kampanyalarının gerçek anlamda indirimi yansıtmadığını, %20,4’ü ise kararsız kaldığını ifade etti. Kasım kampanyalarını inandırıcı bulanların oranı ise %22,2 ile sınırlı oldu.

En Çok T-Shirt Fiyatları Düştü

Araştırma kapsamında, online veri toplama şirketi SenkronData ile işbirliği yapılarak, on binlerce ürün pazaryerlerinden ve marka web sitelerinden taranarak önceki ve sonraki fiyatları karşılaştırıldı. Bu çalışmada, kasım ayında en çok indirime giren kategoriler ve ürünler belirlendi.

Buna göre, kasım ayında en çok indirime giren kategori %32,4 ile “giyim, ayakkabı ve aksesuar” oldu. Bu kategoride en çok indirime giren ürün ise %46,7 ile “t-shirt” olarak saptandı. T-shirt fiyatları, kasım ayında ortalama 49 TL’den 26 TL’ye düştü. Bu kategoride ikinci sırada %38,9 ile “kazak” yer aldı. Kazak fiyatları, kasım ayında ortalama 79 TL’den 48 TL’ye indi. Üçüncü sırada ise %36,7 ile “mont” geldi. Mont fiyatları, kasım ayında ortalama 199 TL’den 126 TL’ye geriledi.

Kasım ayında ikinci en çok indirime giren kategori ise %28,6 ile “tüketici elektroniği” oldu. Bu kategoride en çok indirime giren ürün %41,2 ile “akıllı saat” oldu. Akıllı saat fiyatları, kasım ayında ortalama 899 TL’den 529 TL’ye düştü. Bu kategoride ikinci sırada %39,4 ile “kulaklık” yer aldı. Kulaklık fiyatları, kasım ayında ortalama 299 TL’den 181 TL’ye indi. Üçüncü sırada ise %37,8 ile “tablet” geldi. Tablet fiyatları, kasım ayında ortalama 1.499 TL’den 933 TL’ye geriledi.

Kasım ayında üçüncü en çok indirime giren kategori ise %25,3 ile “kişisel bakım” oldu. Bu kategoride en çok indirime giren ürün %43,6 ile “saç kurutma makinesi” oldu. Saç kurutma makinesi fiyatları, kasım ayında ortalama 149 TL’den 84 TL’ye düştü. Bu kategoride ikinci sırada %41,9 ile “tıraş makinesi” yer aldı. Tıraş makinesi fiyatları, kasım ayında ortalama 199 TL’den 116 TL’ye indi. Üçüncü sırada ise %39,7 ile “epilasyon aleti” geldi. Epilasyon aleti fiyatları, kasım ayında ortalama 399 TL’den 240 TL’ye geriledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ