Kredi kartı gecikme faizlerinde ve nakit çekme faizlerindeki artışlara rağmen, Türkiye'de kredi kartı harcamaları rekor seviyelere ulaşmaya devam ediyor. Vatandaşlar, ay sonunu getirebilmek için tekrar kredi kartlarına yükleniyor. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları, yüzde 3'lük bir artışla 965 milyar 441 milyon liraya yükseldi.

Dünya sofraları Türkiye'den hem lezzet, hem şifa alıyor Dünya sofraları Türkiye'den hem lezzet, hem şifa alıyor

Kredi Hacmi Artıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık bültenine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 29 Eylül itibarıyla 102 milyar 280 milyon TL artış gösterdi. Aynı dönemde toplam kredi hacmi ise 10 trilyon 585 milyar 61 milyon liradan 10 trilyon 687 milyar 341 milyon liraya çıktı.

Mevduatlar Azalıyor

Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise geçen hafta 24 milyon lira azaldı. Kur korumalı mevduatlar geçen hafta 1.3 milyar TL düşüşle 3.30 trilyon TL’ye geriledi. Son verilere göre, kredi kartı harcamalarındaki düşüş beş haftaya ulaşırken, son haftada bu düşüşün yavaşladığı gözlendi.

Döviz Mevduatları Düşüşte

Döviz mevduatları da azalma gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, 29 Eylül haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 3,6 milyar dolarlık bir azalışla 172,04 milyar dolara geriledi.

Tüketici Kredileri Artıyor

BDDK'nın bültenine göre, tüketici kredileri tutarı 29 Eylül itibarıyla 8 milyar 136 milyon lira artarak 1 trilyon 448 milyar 624 milyon liraya yükseldi. Bu kredilerin büyük bir kısmı konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinden oluşuyor.

Kredi kartı harcamalarının artması ve kredi kartı borçlarının yükselmesi, vatandaşların mali durumlarına dikkat etmeleri gerektiğini gösteriyor. Ayrıca, kredi kartı faizlerindeki artışlar da vatandaşların finansal planlamalarını gözden geçirmelerini gerektiriyor

Kaynak: HABER MERKEZİ