Yunanistan, son yıllarda doğum oranlarında yaşanan düşüşle karşı karşıya. Ülkedeki üst düzey bir hükümet yetkilisi, bu düşüşün arkasında kemer sıkma politikaları ve işsizliğin olduğunu belirtiyor. 2008 yılından bu yana doğum oranlarında neredeyse %15'lik bir azalma yaşanmış olması, Avrupa genelinde benzeri görülmemiş bir durum. Bu düşüş, euronun en önemli ekonomilerinden birini etkileyen mali krizin ülke üzerindeki acımasız etkilerini gözler önüne seriyor.

Düşen Doğum Oranı: Tasarruf Tedbirlerinin İnsan Maliyeti

Sağlık Bakanlığı Genel Sekreteri Christina Papanikolaou, düşen doğum oranlarının, kemer sıkma politikalarının ve özellikle gençler arasında rekor seviyelere ulaşan işsizliğin doğal bir sonucu olduğunu ifade ediyor. Papanikolaou, "Düşen doğurganlık oranı, krizin başlangıcından bu yana GSYİH'de yaşanan %25'lik düşüşün aynasıdır." sözleriyle bu durumun ciddiyeti vurguluyor.

Yunanistan'da yaşanan doğum oranı düşüşü, kemer sıkma politikalarının insan hayatı üzerindeki ağır maliyetinin en net kanıtlarından biri olarak görülüyor. Devlet Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından yayınlanan rakamlara göre, ülkede doğum sayısı 2008 yılında 118.302 iken, 2012 yılında 100.980'e gerilemiş durumda.

Sağlık Bakanlığı: Ekonomik Krizin Doğrudan Etkisi

Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis, doğum oranlarındaki düşüşün ekonomik krizin doğrudan bir sonucu olduğunu ifade ediyor. Georgiadis, ölü doğum oranlarındaki artışa da dikkat çekerek, "Yunan halkı arasında düşük doğurganlık sorunu son yirmi yılda sürekli olarak artmakta olup, ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik kriz nedeniyle son dönemde önemli ölçüde kötüleşmiştir." açıklamasında bulunuyor.

İsrail’in Refah’taki iki eve saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi İsrail’in Refah’taki iki eve saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi

Yunanistan Kamu Sağlığında Kaos

Yunanistan, batı dünyası için rekor sayılacak şekilde art arda altı yıldır resesyonda. Bu durum, ülkedeki kamu sağlığında adeta bir kaosa yol açmış durumda. Doktorlar, krizin etkilerinin her geçen gün daha da kötüleştiğini ifade ediyor.

Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'ndan toplam 240 milyar euro kurtarma paketi karşılığında Atina yönetimine uygulanan sıkı kesintiler, ülkenin sağlık bütçesinin neredeyse %40 oranında kısılmasına yol açtı. Krizin başlangıcından bu yana ilaç giderleri için ayrılan devlet bütçesi yarı yarıya azalarak 5 milyar eurodan 2 milyar euroya geriledi.

İşsizlik ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Yunanistan, euro bölgesi içindeki en yüksek işsizlik oranına sahip. İşsizlik oranının neredeyse %28'e ulaşması, giderek artan sayıda kişinin ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanamamasına neden oluyor. Özel sağlık sigortalarından devlet destekli sigorta programlarına geçiş yapan binlerce kişi de sağlık hizmetlerindeki yükü artırıyor.

Sağlık Bakanlığı Genel Sekreteri Papanikolaou, konuyla ilgili olarak, "Sigortasız kalan uzun süreli işsizlerin sağlık hizmetlerine erişememesi en büyük sorunlarımızdan biri haline geldi." diyor. Papanikoulau, kemer sıkma politikalarının adil olmadığına dikkat çekerek, "Hamile kadınlar artık herhangi bir yardım veya destek alamıyor." ifadelerini kullanıyor.

Editör: Kazim Bozkurt